Je bekijkt nu En als we nu eens de immuniteit van bijen zouden stimuleren?

En als we nu eens de immuniteit van bijen zouden stimuleren?

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:1 reactie

Myriam Lefebvre ligt aan de basis van www.mycobees.be. We publiceerden al eerder een uitgebreide blog over mogelijk gunstig effect van paddenstoelenextracten op de immuniteit van honingbijen. Ondertussen is er heel wat onderzoek verricht. De kennis neemt elke dag toe.
Lees hieronder kort en krachtig wat Myriam beschrijft als een manier om het immuunsysteem van bijen te versterken. En geniet van de prachtige en relevante foto’s die Myriam maakt:

 

Het immuunsysteem van de bij, een sleutelelement bij varroaresistentie.

Een varroamijt wordt buiten verdreven
Een varroamijt wordt buiten verdreven

Varroa is de zichtbare oorzaak van het geleidelijk teloor gaan van bijenkolonies. Door zich te voeden met het vetlichaam van larven en volwassen bijen (2), saboteert varroa hun immuunsysteem en beschadigt zo hun vermogen om te ontgiften. Daardoor wordt de vermenigvuldiging van virussen, die latent aanwezig zijn in de kolonie, bevorderd.

Verschillende studies hebben aangetoond (1,3,4,5) dat er een sterke positieve correlatie bestaat tussen de hoeveelheid virussen in kolonies (met name het virus van misvormde vleugels “deformed wing virus” en zijn varianten) en de wintersterfte van deze kolonies. Virussen zouden ook verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van niet aaneengesloten broed, misvormde bijen, minder efficiënt hygiënisch gedrag, slechte verzorging van de koningin en broed, de kortere levensduur van werkbijen en de moeilijkheid om de warmte vast te houden die noodzakelijk is voor het voortbestaan ​​van de kolonie. Daarom zijn het de onzichtbare oorzaken (virussen) en niet het directe parasitisme van varroamijten die aanleiding zouden zijn tot het uiteindelijke compleet uiteenvallen van een volk.

Daarom moeten we bijen helpen om zich te verdedigen tegen virussen om zo hun kans op resistentie tegen de varroamijt te vergroten. Om virussen uit te schakelen, terwijl die zich stap per stap ontwikkelen, hebben bijen een immuunsysteem nodig dat intact is of in staat zich te herstellen. De essentiële ingrediënten voor het optimaal functioneren van dit systeem zijn uiteraard honing en stuifmeel afkomstig van een ruime variatie aan bloeiende planten.

Een dar aangevallen door virussen, geëvacueerd door een werkster bij
Een dar aangevallen door virussen, geëvacueerd door een werkster bij

Al te vaak staan bijenkolonies bloot aan extra stress veroorzaakt door pesticiden of andere giftige producten. Daardoor kunnen ze een duwtje in de rug best gebruiken. Het team van Paul Stamets (6) ging op zoek en vond een veelbelovende oplossing. Ze hebben aangetoond dat het toedienen van de extracten van twee paddenstoelen, Tonderzwam (Fomes fomentarius) en Reishi (Ganoderma lucidum), de totale aanwezigheid van virussen bij bijen, in een recordtijd van een week, tot 89 keer vermindert!

Hoe dit komt? Extracten van paddenstoelen stimuleren niet alleen het immuun- en het ontgiftingssysteem van bijen, ze verhogen ook hun weerstand tegen pesticiden en secundaire infecties.

Als de bijen de totale virale belasting van een volk onder een bepaalde drempel zouden kunnen houden, zouden ze dan beter bestand zijn tegen de aanwezigheid van varroamijten? Naar een antwoord op deze vraag wordt momenteel gezocht in België en Frankrijk (7). In recent onderzoek zijn aan verschillende stervende volkeren één tot drie doses tonderextract toegediend. Tot grote verbazing van de betrokken imkers hebben al deze kolonies hun normale ontwikkeling hervat! De snelheid van de waargenomen effecten (van één tot drie weken) komt overeen met die vastgesteld in het laboratorium: we zouden dus echt wel getuige zijn van een effect op de immuniteit.

 

Bijen kunnen een normaal leven voortzetten, zelfs met een varroamijt op de rug
Bijen kunnen een normaal leven voortzetten, zelfs met een varroamijt op de rug

Het versterken van het immuunsysteem van bijen is een eenvoudig proces dat zich focust op hun gezondheid als geheel. Dit heeft alleen zin wanneer vertrokken wordt vanuit respect voor de autonomie en het natuurlijk functioneren van de bijenvolkeren.

PS
Als je op de foto’s klikt verschijnen ze in een hogere resolutie. En dat verdienen ze! Geniet.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Virology and the Honey Bee, edited by Michel Aubert et al. 6ème Programme Cadre, EU 2008
  2. Varroa destructor feeds primarily on honey bee fat body tissue and not hemolymph; Samuel D. Ramsey, et al. 2018 pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1818371116
  3. Biology and control of Varroa destructor Peter Rosenkranz et al. Journal of Invertebrate Pathology 103 (2010) S96–S119
  4. Recent spread of Varroa destructor virus-1, a honey bee pathogen, in the United States; Eugene V. Ryabov & al. Scientific Reports volume 7, Article number: 17447 (2017)
  5. Recently identified bee viruses and their impact on bee pollinators: https://doi.org/10.1016/j.cois.2018.02.009
  6. Extracts of Polypore Mushroom Mycelia Reduce Viruses in Honey Bees; Paul Stamets et al. (2018) Scientific Reports
  7. mycobees.be

 

Dit bericht heeft één reactie

  1. Michiel Kalkman

    interessant! weten jullie ook hoe dit extract wordt toegediend (in de vorm van een tinctuur?) en in welke hoeveelheid?

Geef een reactie