Je bekijkt nu Beginnerscursus Natuurlijk Imkeren

Beginnerscursus Natuurlijk Imkeren

Landwijzer is de enge organisatie die in Vlaanderen een uitgebreidde basiscursus Natuurlijk Imkeren aanbiedt. Dat doen ze ook weer in 2021.
Die leiden ze zelf zo in:
Via deze cursus willen we startende imkers op weg helpen naar een manier van natuurlijk bijenhouden met respect voor de honingbij en het gehele ecosysteem waarin wij samen met haar leven.
De beginnerscursus Natuurlijk Imkeren loopt over 2 bijenseizoenen (van maart tot september) met 12 lesdagen in het eerste jaar en 6 lesdagen in het tweede jaar. Het eerste jaar bestaat uit zowel volle theorielesdagen als halve theoriedagen, met hieraan gekoppeld waarnemingsoefeningen op onze eigen bijenstanden. In het tweede jaar wordt er voornamelijk gewerkt met diepgaande praktijkmomenten waarbij de cursisten zelf een bijenvolk verzorgen onder begeleiding van onze docenten.
Hierna word je aangemoedigd om te starten met een eigen bijenvolk en je hierbij verder te laten ondersteunen in het netwerk Natuurlijk Imkeren.

Alle verdere info hier.
Inschrijven via deze link.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. thomas mentens

    Ik zou heel graag starten met op een natuurlijke manier te imkeren. ik had me willen inschrijven voor de cursus in zelem, maar heb gemerkt dat deze enkel op woensdagvoormiddag plaatsvindt. Spijtig genoeg kan ik me dan nooit vrij maken.
    Me aansluiten bij een ‘gewone’ imkervereniging lijkt me niet ideaal, want dan wordt je toch een beetje een bepaalde richting opgestuurd vind ik.
    Jullie website heeft me al wel heel wat informatie verschaft en ik heb al wat interessante boeken (Warré) besteld om me er verder in te verdiepen. Nu ga ik stillaan op zoek naar imkermateriaal en een goede kast (Warré?) en een sterk volk. Kunnen jullie me daarbij op weg helpen?

    Bij-vriendelijke groeten,

    Thomas Mentens

  2. lode devos

    Beste Thomas,
    Ik zag dat je ook een bijdrage op het forum geplaatst hebt: zéér goed idee. Daar zullen normaal wel reacties op komen.
    De vragen die je stelt zijn zeer terecht en de vragen die zowat iedereen die begint zich stelt. Daar zijn geen absolute antwoorden op. Wat kasttype betreft: belangrijkste is dat bijen zich er goed in voelen maar je moet er zelf ook binding mee hebben. Ik gebruik Warrés maar met veel dikkere wanden, met venstertjes in elk hoogsel waardoor ik van alles in de kast kan zien zonder die te openen, met een apart isolatie hoogsel enz… Een Warré aangepast volgens Guillaume en Frèrès. Het is bekijken wat er bestaat en kiezen. En aan bijen geraken is vaak niet eenvoudig. Probeer vooral in de streek waar je woont te zoeken. Lokaal aangepast is extreem belangrijk. Je kan eventueel contact nemen met Joep Fourneau. Hij is één van de lesgevers in Zelem en woont in Limburg. joep@natuurlijkimkeren.org

Geef een reactie