Meldingen
Alles wissen

Holle boomstam

7 Berichten
2 Gebruikers
3 Vind-ik-leuks
1,610 Bekeken
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Ik heb 2 boomstammen populier waarvan elk 65 cm diameter en 38 cm diep. Het plan is om ze uit te boren, op mekaar te zetten, enkel toplatten te gebruiken en ze dus raten te laten bouwen van ongeveer 60 cm diep. Deze zou ik voor altijd laten hangen, en als na een paar jaar alles goed verloopt daarbinnen, kan ik binnen een paar jaar er een honingkamer bovenop zetten.

Enkele bedenkingen:

1. Hoe ga ik om met ventilatie? (Schimmel)

2. Kan ik beter 2 broedkamers maken, dwz in elke stam toplatten hangen?

3. Hang ik de toplatten volgens de afstand van Warré?

4. Is er mogelijkheid tot raatvernieuwing

5. Elke andere tips zijn welkom!

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 29/06/2020 8:14 am
LucPintens reageerde
Onderwerp trefwoorden
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

Dag Joris,

Bedankt om je boeiende vraag hier te stellen. Mogelijk verplaats ik dit gesprek nog, maar we zullen zien...

1- Als je bovenaan een isolerende en vochtregulerende laag zet, onder een geventileerd dak, dan kunnen de bijen perfect temperatuur en vochtgehalte zelf regelen. Zo heb je binnenin geen schimmel.
Hoe doe je dat precies? 
In dit geval heb je een ronde bijen-nestplaats, bestaande uit 2 delen, waar je een bodem onder zet en waar je bovenaan een dak wil plaatsen dat er eventueel af kan genomen worden voor een honingkamer. Als die ook rond is, geen probleem. Ook wel mooier op zo'n log hive dan een vierkante bak.
Op een of andere manier maak je dus een (ronde?) bak met een bodem van stevig textiel van natuurlijke materialen. Die vul je met zagemeel/schaafsel. Voor je die op de toplatten zet, leg je een propolisgaas op de toplatten (zodat de bijen er niet beginnen aan knagen) en daarop nog een stuk van dat textiel zodat de bak niet vast gaat plakken aan het gaas. Dan blijft het afneembaar. 
Dan is het de bedoeling dat daarop een dak komt natuurlijk. Zorg wel voor ventilatie onder het dak, zodat eventueel teveel aan vocht nog wegkan uit het isolatiemateriaal. 
Een andere mogelijkheid is om nog een stuk stam er bovenop te zetten. De houtvezels aan de zijkant van de nestruimte (in een boomholte en in een bijenkast) zijn gesloten, want de vezels zijn zo gegroeid. Maar aan de bovenkant en onderkant zijn de vezels open en kunnen veel vocht opnemen. Als het dan langs boven weer wegkan is het prima...

2- Nee, dat is voor de bijen niet beter. In een natuurlijke boomholte zal meestal ook geen verdeling zitten. Zo hebben ze een aaneengesloten nestruimte. (Een "Einraumbeute")

3- Het beste voor de bijen is als je zelf geen bepaling van de raat-afstand aanbrengt. Dan kunnen ze het helemaal zelf regelen. Je kan eventueel wel toplatten leggen, maar zonder raatstarters. 
Maar en zijn andere mogelijkheden die slechts een klein verschil maken als je het goed doet. Ik bedoel daarmee een raatafstand die niet te groot is. In dit artikel van Imkerpedia heeft men het over een natuurlijke raatafstand van 35 mm. Dat is een gemiddelde. In het midden is die kleiner over het algemeen en aan de zijkanten wat groter. In de Warré hanteert men meestal 36 mm. (Ik niet. Ik gebruik kleine celmaat - natuurcel maat - en plaats 9 toplatten in m'n Warré kasten. Dat geeft een raatafstand van 32 mm.) Maar het is een interessant artikel dat je kan helpen bij het maken van een goeie keuze. 

4- Raatvernieuwing? Wat bedoel je? Bijen bestaan al veeele miljoenen jaren langer dan de mens. Als zij vinden dat er raten zijn die niet meer voldoen dan zullen zij die zelf afbreken en nieuwe maken. Je hoeft daar niet over in te zitten. Zeker niet, omdat je ervoor zorgt dat er een gezond binnenklimaat is door je dak-constructie met vochtregulerende isolatie...

5- Nog tips: 
   -Maak geen bodem met een ingang, behalve misschien als je een ecobodem met roofmijtjes erin wil maken. Anders denk ik dat je er helemaal voor kan gaan en een gat boren dat iets hoger is. (5 - 8 cm hoger dan de bodem)
   -Weet je al hoe je het gaat uitboren? Is het hout al droog of eerder nog vers en vochtig? Ik heb een beetje ervaring met het uitbranden van gedeeltelijk gedroogde stukken stam. Dan heb ik een gat van 3cm helemaal door geboord en de ruimte grotendeels uitgebrand. (Aangestoken met wat kaarsvet in het gat te laten lopen en het dan aan te steken met een aanmaakblokje. De stam dient dan iets van de grond te staan zodat er langs onder lucht in kan. Goed erbij blijven en op tijd water gebruiken op de bovenkant zodat het gat niet te groot wordt. Niet helemaal uitbranden tot de gewenste grootte, maar eerder het vuur doven en de rest uithakken. Ik deed dat met een soort verlengde beitel. Als het gat uiteindelijk 30 - 40 cm doormeter heeft is het goed...

Laat maar weten als je nog vragen hebt of er iets onduidelijk is. Eventueel kan ik foto's maken om het nog te verduidelijken...

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 02/07/2020 11:22 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Hoi!

 

Jullie zijn al erg bedankt om me zo goed te woord te staan. 

 

Ik zou de kast (boomstam) niet willen manipuleren. Ik ga dus voor in grote kamer met ondersteuningstakken. Wel denk ik er aan om een kleine observatie opening te maken. Maar dan ben ik weer bezig met plexi glas en dan is het natuurlijk aspect weer wat weg. 

 

Luc, ik volg je helemaal met een boomstam te gebruiken als honingkamer. Esthetisch is dat veel mooier. 

De textieldoek naar ventilatiekamer mag dus ook een wasdoek zijn? 

Voor de stam uit te hollen denk ik aan boren en beitelen. Goed wat ambacht 🙂 

Veerle, ik heb jouw toplattensysteem met raten ergens gezien. Lijkt me ook top. Ik denk dat ik wat wilgentakken ga hangen. 

Dus jij kiest voor compacte volken met tijdig uitzwermen? Dat in plaats van een warre kast met 4 a 5 hoogsels?

 

1 van de dagen teken ik een plannetje, dat zal ik hier posten. 

 

Fijn weekend

 

 

 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 03/07/2020 2:04 pm
LucPintens reageerde
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 
Geplaatst door: @joris-de-kerpel

De textieldoek naar ventilatiekamer mag dus ook een wasdoek zijn? 

Neen. Dat zou werken als een dampscherm. En het is net de bedoeling dat het goed kan ademen. De bijen zullen het propolisgaas en het eerste doek propoliseren. Daarmee regelen ze zelf de luchtstroom naar boven. Die dus heel miniem dient te zijn, maar het vocht moet optimaal door kunnen. Zelfs als het schijnbaar een hele laag propolis is, dan zitten er toch minuscule gaatjes in...

Geplaatst door: @joris-de-kerpel

Jullie zijn al erg bedankt om me zo goed te woord te staan. 

?

Het is onze bedoeling dat mensen naar hier komen met hun vragen rond natuurlijk imkeren. Zoals je gemerkt hebt was mijn antwoord op Facebook eerder beknopt, terwijl ik er hier werk van maak om zo volledig mogelijk te antwoorden. 
Vertel het voort !

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 03/07/2020 5:35 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

@lucpintens

 

Welke doeken stel jij dan voor uit natuurlijk materiaal?

 

Ik vind dit initiatief heerlijk. Ik zou erg graag nog meer jongeren motiveren voor natuurlijk te imkeren! 

 

 

 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 03/07/2020 6:25 pm
LucPintens reageerde
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

Ikzelf heb resten gekregen van een vriend die op een weverij werkt. Ze hadden stevige stof voor gordijnen, gemaakt van natuurlijke materialen. Ik denk katoen, maar ik heb die zak al jaren en gebruik er nog altijd van. 

Dus: stevige dicht geweven stof van natuurlijke materialen. Waar je dat haalt weet ik niet. Kijk eens goed rond en je zal het dan wel tegenkomen. Dicht geweven jutte, oude postzakken, een quilt van je schotse peetvader...
Het kan vanalles zijn...

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 03/07/2020 6:32 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

@lucpintens

 

Dank je Luc. Weer een zoektocht er bij, en daar hou ik van! ?

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 06/07/2020 8:47 pm
Deel: