Mannelijke wilgen s...
 
Meldingen
Alles wissen

Mannelijke wilgen stekken

14 Berichten
6 Gebruikers
5 Vind-ik-leuks
23.6 K Bekeken
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
Topic starter
 
Als je de bijen wil helpen met een goeie voorjaarsontwikkeling, is mannelijke wilgen aanplanten een van de beste dingen die je kan doen. Wilgen zijn de eerste grote bron van stuifmeel na de winter. Als die in de nabijen omgeving van je bijenvolken staan, kunnen ze er ook bij koudere temperaturen goed bij.

Een goei moment om mannelijke wilgen te stekken is als de bovenste takken in de lente dikke gele katjes beginnen te vormen. Dan ben je zeker dat het mannelijke wilgen zijn.

Ik knip dan van de onderste takken stukken van ongeveer 40 cm en ongeveer een pink dik. (Toch een beetje dikker dan een potlood, met te dunne takken heb ik minder succes.)

Die steek ik voor de helft in water. Na een tijd krijgen ze flink wortels, dan plant ik ze in potten die ik ook weer lange tijd in water laat staan. Op deze manier kunnen ze goed wortelen.
In het najaar, als het flink vochtig is, plant ik ze dan uit. Wacht daarvoor niet tot januari. Ze zullen best wortels maken als je ze eind november - begin december uitplant.
Nu zal je zeggen: "Wilg is toch gemakkelijk te stekken."
Maar er zijn verschillende soorten wilg en ze zijn niet allemaal even gemakkelijk. Met deze methode is je werk niet voor niks...

Veel succes.

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 25/01/2021 1:04 am
Joris De Kerpel reageerde
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
 

Goed advies!! Heb in december erg veel drakenwilg en sporkehout geplant. Of ze dit jaar al iets van nut zullen zijn weet ik niet. Ik heb heel weinig ervaring met aanplanten van bomen en struiken. Ondanks het feit dat ik veel info bekom door zelfstudie zou een cursus daar rond me niet slecht afgaan.

Heb ook gezien dat ze in NL ook cursussen geven dat enkel over drachtplanten gaat. Iemand die weet of die ook in België bestaan?

 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 25/01/2021 4:31 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

In Nederland zeggen ze dat de wilg het begin is van de drachtplanten, waar de bijen op gaan vliegen. Ik heb nu rondgekeken thuis om de mannelijke wilgen te kunnen stekken,  maar hier in de buurt zijn geen wilgen,  wel hazelaar. Wat is hier dan de begindracht? Sneeuwklokjes en crocus?

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 04/02/2021 6:30 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
 

@karin

In de link die ik hieronder meegeef staan enkele mooie vroegbloeiers. 

 

https://toverleven.cultu.be/bij-naakt-vroeg-en-laatbloeiers

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 05/02/2021 9:33 am
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

Een interessante link ook voor allerlei andere weetjes. 

Maar ik zit hier buiten bij de bijen tussen de sneeuwklokjes maar ik zie er geen bij op komen

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 05/02/2021 4:00 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

De foto van15u

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 05/02/2021 4:02 pm
Joris De Kerpel reageerde
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

@joris-de-kerpel
Joris, zag je sporke opmerking nu pas. Ikzelf heb zo'n 20 sporkestruiken geplant 6à7 jaar geleden. Die waren echt klein en zijn nu 3à4m hoog. Je ziet de bloei bijna niet, zo'n kleine bloempjes MAAR je vindt de bloempjes doordat er echt heel veel insecten op zitten. Sporke bloeit ook over een lange periode. Echt een super struik.
Ikzelf ben ook geen plantenspecialist maar doe verder met wat basisinfo. Ik hou wel rekening met "zon", "halfschaduw", "schaduw". Ook met bloeiperiode en stuifmeel/nectar. En dat is 't zowat. Maar uiteraard : hoe meer kennis hoe beter! Zo las ik op voorhand dat sporke zich goed voelt in de schaduw van grotere bomen. Staan bij mij echt maar op 5m van grote linden en doen het daar echt goed.
Ik durf nog al eens van alles planten en het dan loslaten. Wie zich goed voelt groeit goed en soms verdwijnen bepaalde planten/struiken na een tijd. Het zij zo. Ik heb altijd wat weerstand tegen "tussenkomen". Ben ook geen "snoeier"...
Tot nu nooit gehoord van een echte uitgebreide cursus drachtplanten en bloeiboog. Wel zwaar gepleit om dat in elke imkeropleiding grondig uit te bouwen.

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 05/02/2021 7:07 pm
Joris De Kerpel reageerde
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

Je kan bij BD IMKEREN Nederland verschillende boeken over drachtplanten vinden

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 05/02/2021 9:27 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

Momenteel heb ik nog verschillende planten die nu bloeien Viburnum bodnanse down en Viburnum Tinus, Helleboris Niger,  H. Foetidus, H. Oriëntatie. Prunus subhirtella autumnalis maar deze heeft in december hard gebloeid,  normaal is dit tussen december en maart. En dan zijn er veel bloembollen zoals eranthus, begint al met een paar bloemetjes,  en de wilde crocussen bloeien ook al,  en een heel deel planten die ik open verwacht binnen de 2 a 3 weken.

 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 06/02/2021 6:10 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
Topic starter
 

@karin In nederland zal mogelijk ook niet overal wilg staan. Maar toch is dat de eerste grote bron van stuifmeel voor de bijen. Het gaat er hier om dat het interessant is om mannelijke wilgen te hebben staan in de buurt van je bijenstanden. (dwz binnen de 30 meter, dan kunnen de bijen er vaak toch nog aan, ook bij lage temperaturen)
Hazelaar bloeit natuurlijk vroeger, net zoals de sneeuwklokjes, maar er is in het voorjaar niets dat meer stuifmeel bezorgt aan de bijen dan de mannelijke wilg.

Verder zou ik graag aan @iedereen willen vragen om ietwat te proberen bij het onderwerp te blijven en voor nieuwe zaken dan ook consequent een nieuw onderwerp aan te maken.

Bedankt voor de medewerking...

Luc

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 14/02/2021 8:34 pm
(@pol-meert)
Berichten: 2
New Member
 

Hierbij enige informatie over wilgen: 

Vanwege een wilgenliefhebber.
Groet, Pol
 
Geplaatst : 28/07/2021 10:21 pm
LucPintens reageerde
wimke
(@wimke)
Berichten: 3
New Member
 

Ik deel de ervaring van de topic starter. Mannelijke wilg stekken valt nog niet mee.

Afgelopen voorjaar verschillende stekken genomen en in het moeras gedeelte van de zwemvijver gestoken. Slecht 50% is aangeslagen. nu verplant naar de bijenweide. Laat dit je niet ontmoedigen de bijen zullen je dankbaar zijn. 

 
Geplaatst : 01/12/2021 4:55 pm
LucPintens reageerde
(@pol-meert)
Berichten: 2
New Member
 

@wimke 

Nochtans eenvoudig. Bekijk bijlage 7 in de wilgenzoeker.

  https://sites.google.com/view/dewilgenzoeker20c/home

Je mag me altijd bevragen.

Groet, Pol

 
Geplaatst : 01/12/2021 9:27 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
Topic starter
 

@pol-meert 
Ja, het is een goeie uitleg, daar in bijlage 7...

...maar het is niet altijd mogelijk om takken met een lengte van 1 meter 30 tot 2 meter en een dikte van 2 - 2,5 tot 5 centimeter ergens af te halen. 

... er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke wilgen in die bijlage. Mijn ervaring leert me dat er weldegelijk een groot verschil is wat het stekken ervan betreft. 

Daarom dat ik hier een beproefde methode uitleg. Iedereen is natuurlijk vrij om te doen wat ie wil...

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 01/12/2021 11:08 pm
Deel: