Meldingen
Alles wissen

Volken verenigen

5 Berichten
3 Gebruikers
1 Vind-ik-leuks
2,186 Bekeken
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Ik heb een moerloos volk (oorzaak weet ik niet). Er is de optie om een bevruchte koniging in te brengen of een zwakke nazwerm te verenigen met de moerloze kast. De moerloze kast is moeilijk te verplaatsen, het is een zware boomstamkast.

Ik heb momenteel het plan om de zwakke kast op de moerloze kast te zetten, en ze via de krantenmethode te vereniging. Ervaring hier in heb ik niet. 

Het zwakke volk staat nu op 1,5 meter van de moerloze kast. Mijn vraag is;

Gaan de bijen zich oriënteren, en gaan ze niet terugvliegen naar de lege plaats waar ze oorspronkelijk stonden? Zo ja, kan ik dit voorkomen?

 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 06/08/2021 6:53 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

Wat de bijen gaan doen is niet te voorspellen, maar de kans bestaat dat ze gaan terugvliegen. Je kan dat een beetje voorkomen door de zwermkast is een eerste fase dichterbij of vlak naast de boomstamkast te zetten. Na 1 vliegdag kan je ze dan verenigen...

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 06/08/2021 11:40 pm
Joris De Kerpel reageerde
(@adriaan)
Berichten: 44
Trusted Member
 

Hoi Joris,

Een paar vraagjes om de context beter te begrijpen.

Wat moet ik me voorstellen bij een boomstamkast? Is dat een boomstam met raampjes erin die kan worden geinspecteerd? Ben je zeker dat het volk moerloos is? of is het misschien een stille moerwissel met een uitgestelde start van de eileg? Zo heb ik er dit jaar ook al enkele gehad.

Mijn ervaring is dat niets doen vaak de oplossing van het (niet bestaande) probleem is. Natuurlijk als het volk daadwerkelijk moerloos is en je wacht te lang (tot er eierleggende werksters zijn), dan ben je te laat.

De 'zwakke' nazwerm is waarschijnlijk niet zwak maar alleen maar klein en verder volkomen levensvatbaar en perfect in staat om zelfstandig te winter door te komen om volgend jaar uit te groeien tot een mooi volk. In dat geval is er in mijn ogen ook geen winst te behalen met samenvoegen.

Ik heb zelf nog altijd teveel kasten en wil daarom verschillende kleinere gelijkwaardige volkjes samenvoegen voor de winter, de moeren mogen het dan onderling zelf uitzoeken. Wat mij betreft kan ik evengoed een moertje voor je apart houden en opsturen zodat je daarmee het volk kan helpen.

Ik adviseer dan om een indrukkooitje te gebruiken waarin je de nieuwe moer doet (liefst op een stuk raat met uitlopend broed, lege cellen en voer, maar dat wordt in dit geval waarschijnlijk moeilijk). Anders gewoon met de verzorgbijtjes samen onder de indrukkooi). De moer gaat doorgaans direct weer aan de leg en als je drie dagen later de kooi wegneemt is ze al geaccepteerd. Mogelijk hebben de werksters dan zelfs de kooi zijdeling al weten open te knagen om zich bij hun nieuwe koningin te voegen. 

 

 

 
Geplaatst : 07/08/2021 1:14 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

@adriaan dank voor je uitgebreide uitleg.

Wel het is een erg dikke boomstam van 80cm diameter, en daarin warré maten gemaakt. Dat wil dus zeggen 30 op 30, en in dit geval ongeveer 50 cm diep. Wel toplatten, maar ik ga niet in de kast omdat de raten worden vast gebouwd. Daarboven staat een simplex waar ik wel ramen kan uithalen. De bedoeling was van dit seizoen de simplex al weg te nemen en warré kastenhoogdel op de stam te zetten maar ik ga dit jaar niets wegnemen o.a. door dat trieste weer. 

Of ze echt 100% moerloos is weet ik nog niet, het weer slaat hier zo snel om dat ik niet uitgebreid kan controleren. 

Je hebt een punt over dat de kast wel effectief moerloos is. Ik heb in het voorjaar ook zo een kast gehad waar lang geen broed in zat en dat is ook goed gekomen. Wat bedoel je met uitgestelde ei-leg?

Aan het vlieggat van de al dan niet moerloze kast is al 2 weken bijna geen beweging. Zo nu en dan vliegt er is een bij in en uit. Van stuifmeel is al helemaal geen sprake. Toen ik ze opendeed zag ik ook dat het volk uitzonderlijk gekrompen was, terwijl het 2 maanden terug mijn sterkste kast was. Ik kwam dus geen broed tegen, en de honingvoorraad slinkt zienderogen. 

Ik opteer nog steeds om de volken samen te voegen, omdat ik ook teveel kasten op die stand heb staan. 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 07/08/2021 7:16 pm
(@adriaan)
Berichten: 44
Trusted Member
 

@joris-de-kerpel

Normaal start de pas bevruchte moer kort na de bruidsvlucht met de eileg. Een enkele moer lijkt daar nog wat langer (tot meerdere weken) mee te wachten maar begint dan uiteindelijk toch. Het kan ook zijn dat de bruidsvlucht door slecht weer enkele dagen tot weken wordt uitgesteld waardoor de start van het broeden wordt opgeschoven.

Moeilijk te zeggen wat er gaande is zonder inspectie.

Mogelijk is het volk ten onder gegaan aan Varroa of is het volk leeggezwermd. Ik heb een korfvolk bij vrienden staan dat vorig jaar bijna helemaal leeg is gezwermd (twee tot drie nazwermen). Uiteindelijk heeft het met enkele handjes bijen weten te overwinteren en na een zeer langzame start dit voorjaar beginnen ze nu pas weer een beetje op sterkte te komen.

Hoe dan ook: In het eerste geval zou ik de (gezonde) nazwerm niet met een ziek volk samenvoegen, in het tweede geval komt het mogelijk vanzelf toch nog goed. 

 

 

 

 
Geplaatst : 07/08/2021 8:23 pm
Deel: