Je bekijkt nu Learning from the bees 2018:  een terugblik

Learning from the bees 2018: een terugblik

Eind augustus, begin september vond in Doorn (NL) de conferentie “Learning from the Bees” plaats. Ze werd georganiseerd door Natural Beekeeping Trust uit het Verenigd Koninkrijk. Er waren meer dan 350 deelnemers van 50 verschillende nationaliteiten.
Samen met enkele andere leden van de kerngroep van WNI had ik het genoegen om deel te mogen nemen aan dit grootse “feest”: wat een heerlijke ervaring 3 dagen lang te mogen vertoeven tussen gelijkgezinden en samen “te leren van en door de bijen”. Het is quasi onbegonnen werk om een gedetailleerd verslag te schrijven van alle presentaties. Ik ga me dan ook beperken tot een korte samenvatting met het citeren van enkele belangrijke namen. Door het intikken van die namen in een zoekmachine op het web kan iedereen die wenst meer informatie bij elkaar sprokkelen.
De inleiding werd gegeven door Jonathan Powell die samen met Heidi Hermann één van de spilfiguren is binnen Natural Beekeeping Trust. Als start van elke dag werd er gekozen voor een collectief zangmoment, begeleid door Astrid Schoots. Het was mooi om te zien hoe deze vrouw, zonder gebruik van woorden, de hele zaal kon begeleiden naar een ritmisch “zang- gezoem”.

De wetenschap aan het woord

De hele conferentie bleek te bestaan uit een perfect evenwichtig programma opgebouwd met verschillende luiken. Voor de meer wetenschappelijk benadering stonden mensen in als Professor Thomas Seeley, Peter Neumann, Tjeerd Blacquiere en Torben Schiffer. Wetenschappelijk goed onderbouwde presentaties  die de zin van een meer natuurlijk omgaan met honingbijen alleen maar bevestigen. Wat uit al deze lezingen ook duidelijk naar voor komt is dat we, als bijenhoeder, vooral aandacht moeten geven aan het ondersteunen van onze bijenvolken om ze zo de mogelijkheid te geven te evolueren naar lokaal aangepaste bijen (natuurlijke selectie) die uiteindelijk sterk genoeg zullen zijn om zonder behandeling te kunnen (over)leven. De resultaten van de studies van Torben Schiffer leerden ons dat de klimatologische omstandigheden in een holle boomstam voor bijenvolken zoveel gunstiger zijn dan de bijenkasten waar we onze bijen meestal in huisvesten en dat dit een grote invloed heeft op de resistentie van de bijen.

Meer bloemen, meer… spiritualiteit

Er werden ook lezingen gegeven over enkele projecten die als doel hebben het nectar-en stuifmeelaanbod voor insecten te vergroten. Initiatieven zoals “Bijen en bedrijf”, “Bee foundation”, “The pollinators” en “Honey Highway” werden tijdens verschillende sessies toegelicht. In het derde luik van de conferentie ging de aandacht naar het spirituele aspect van het bijenvolk en het effect dat dit heeft op de omgeving, inclusief op ons als mens, als persoon. Jacqueline Freeman (Het lied van de bij), Johannes Wirz (Goetheanum), Gareth John, Michael Thiele (Apis Aborea), Karmit Even-Zur, Johannes Sturm, Cheyanna Bone (Honey Bee Allies), Elena Kfoury (Mythos collection) en ook Karsten Massei (Die Gaben der Bienen) spraken over de relatie bij-aarde-kosmos-natuur-menselijke ziel.

Kunst, en… terug in het wild

Het vierde luik werd ingevuld door de schrijvers zoals Heather Swan (Where honeybees thrive) en Jacqueline Freeman (Het lied van de bij), de korfvlechters en kastenbouwers en de tentoonstelling met prachtige werken van 22 kunstenaars. Wat mij het meeste heeft geraakt is de lezing en het werk van Jenny Cullinan (Ujubee) die met haar foto’s en tekeningen van wilde bijen in het reservaat van Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) het publiek wil sensibiliseren m.b.t. het belang van wilde bijen. Haar doel is het uiteindelijk bekomen van een officiële bescherming voor de bijen. Haar foto’s en tekeningen zijn juweeltjes en geven een inkijk in het leven van wilde bijenkolonies die leven in zeer harde klimatologische omstandigheden waar ze zich zelfs moeten kunnen beschermen tegen de soms felle brandhaarden.

Dankbaar en gelukkig

Het werd voor mij een wonderschoon weekend. Ik leerde veel bij maar het waren vooral de talrijke indrukken, warme ontmoetingen en kennismakingen met al die bijenvrouwen en -heren waarvan hun bijenhart op dezelfde golflengte trilt als het mijne die dit weekend extra bij-zonder maakten. Ik ben zeer dankbaar dat ik het mocht ervaren. Ik kijk al uit naar de tweede editie.

https://www.youtube.com/watch?v=IJlCTfqMqJo

 

                                                                 

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie