In 2020 kon het niet maar dit jaar hebben we de geplande netwerkdag laten doorgaan.
Een dertigtal mensen verzamelden in Leuven. We waren welkom in de gebouwen van www.mobileschool.org . Een boeiend verhaal over werken met straatkinderen maar we beperken ons hier tot de bijenwereld. Het beproefde recept bleek ook nu weer goed te werken: een paar lezingen en dan intens netwerken in thema groepen, ervaringen uitwisselen, vragen kunnen stellen enz .. . Een eerste lezing ging over korfimkeren. Werken met korven was lang van de radar maar begint aan een revival. Lorenz Bekaert heeft hierin al een hele weg afgelegd en we onthouden vooral dat het een manier kan zijn om respectvol met bijen om te gaan. Hetzelfde kan gezegd van het verhaal dat Geert Steelant brengt. Iedereen zal Geert wel linken aan roofmijten, maar Geerts verhaal gaat verder en blijft evolueren. Myriam Lefebvre heeft een lange weg afgelegd als onderzoekster die werkt rond bijen. Deze keer liet ze ons meegenieten van een ongekende wereld van bijenklanken.
We kunnen echter beter een paar deelnemers aan het woord laten:
Bettina Masure stuurde ons achteraf deze email:
Beste mensen van Natuurlijk Imkeren,
Het was de eerste maal dat ik hier aan deelnam. De voordracht van Lorenz over korfimkeren vond ik bijzonder interessant. Er worden hier en daar wel lessen aangeboden om een korf te leren vlechten, maar zelden vind je iemand die met ervaring kan spreken over het imkeren zelf met korven. De voordracht van Myriam en Geert Steelant waren ook zeer leerrijk. Het was zo’n goed idee van Geert om eerst wat te zingen! Onbewust voelt iedereen zich meer ontspannen en bereid om met anderen contact te leggen.
Het was een fijne leerrijke dag! Blij dat ik erbij kon zijn!
Bettina
Cedric Finet verwoordt het zo:
Imker worden, dat was volgens mij bezig zijn met bijen, want bijen en alles daarrond zoals solitaire bijen, hommels interesseert mij al sinds mijn prille jeugd. Een paar jaar geleden rond mijn 30e begon deze interesse concrete vormen aan te nemen. Ik begon te lezen over bijen, en daardoor werd ik mij nog veel meer bewust van de omgeving rondom mij. Hoe dat ik als individu kan bijdragen tot natuurbehoud, hoe beperkt ook. Na een paar woelige jaren op professioneel vlak en de covid pandemie heb ik mij toch ingeschreven in een imkersbond. In afwachting van een beginners cursus ben ik eens naar een voordracht van Geert Steelant geweest. Amaai, daar was ik énorm van onder de indruk. Nu ben ik gestart met een cursus imkeren, en da’s allemaal heel mooi en fijn, maar ik mis het apicentrisch aspect én ik krijg Geert niet uit mijn hoofd, ik besloot hem te contacteren om te vragen of ik eens langs mocht komen om zijn bij vriendelijke manier van werken en leven van dichtbij te zien. Hij zei dat dit mocht, en dat ik mij kon inschrijven voor de netwerkdag Werkgroep Natuurlijk imkeren die twee dagen later in Leuven plaatsvond. Ik zal hier niet veel rond de pot draaien, ik heb dit direct gedaan en het was een ongelofelijk aangename dag in een zaaltje met toffe vriendelijke mensen. Ik heb zeer veel bijgeleerd. Ik herinner mij de knap gesproken intro van Lode met een goeie dosis humor en levensvreugde, Lorenz zijn korf methode met de indrukwekkende demonstratie van de stevigheid van de korf. Myriam’s uitleg over haar onderzoek was énorm interessant, ik ben blij dat ik haar prachtig fotoboek gekocht heb. Geert zijn passie voor bijen en het gebruik van roofmijten,… De potluck was ook aangenaam met al die vriendelijke mensen, en er schuilt blijkbaar een zanger in mij, dat wist ik ook niet. Op het eind van de dag met een andere deelnemer mee gespoord richting Oostende. Het is lang geleden dat ik nog zo een aangenaam gesprek gehad heb. De rit duurde precies maar een kwartiertje. Ik ben een trots lid van Natuurlijk Imkeren, en hoop snel iedereen eens opnieuw te zien, want deze ervaring was voor mij het moment om te besluiten dat ik bij-vriendelijk zal imkeren. In februari maak ik een warré kast on een mooi gezond volk met standbevruchte Carnica in te huisvesten. Geert zal me daarbij helpen.