Je bekijkt nu Bijenvolken in het wild: Anton’s verbazende ontdekking!

Bijenvolken in het wild: Anton’s verbazende ontdekking!

Als je echt geïnteresseerd bent in honingbijen die in het wild leven dan ben je ongetwijfeld de naam Thomas Seeley tegengekomen. Professor Seeley is bioloog en werkzaam in de VS aan de Cornell universiteit. Via deze link leer je de man beter kennen. Professor Seeley deed vooral onderzoek naar honingbijen die in het wild leven in het Arnott Forest in de staat New York. Hiermee werd hij wereldwijd dé referentie over dit onderwerp.
Eén van zijn bevindingen is dat er in het onderzochte bosrijk gebied gemiddeld slechts één volk leeft per km2. Hij beweert ook dat bijenvolkeren spontaan niet dicht bij mekaar gaan nestelen. Bijen doen er echter alles aan om niet voorspelbaar te zijn. Anton, vanaf dag één lid van onze werkgroep, beschrijft hieronder hoe hij “een aantal” nesten met in het wild levende honingbijen ontmoet in Frankrijk. Benieuwd wat professor Seeley hierover zou denken …

Toen vond ik de ware kerk van Ambrosius
Ik zag er geen honing druppelen in de mond van een baby en werd er ook niet gedoopt. Alleen al het aanhoren van dit kerkje deed me verteld staan van zoveel natuurlijke activiteit.

Charmant

Eind juli 2021 trok ik met de fiets doorheen Charmant, een veelbelovende naam voor een heel klein dorpje in de Charente in Frankrijk. Ik was er naartoe gefietst om te zoeken naar Stinsenplanten[1] in de tuin van een romaans kerkje. Het volledige dorp telt minder dan 400 inwoners. In de  dorpskern zelf tref je slechts een paar tiental mensen. Volgens sommige auteurs was Charmant in de dertiende eeuw de zetel van een commanderij van Tempeliers, waarvan de gebouwen een groot deel van de heuvelrug besloegen en waarvan de huidige kerk deel uitmaakte. Het oude kasteel vlakbij de kerk, dateert uit het einde van de 16e eeuw. Toen ik vroeger het dorp leerde kennen vond ik er al zeldzame plantensoorten en ooit zag ik er voor het eerst een Hop  (Upupa epops ) rondspringen.

Surprise!!!

De plantenzoektocht leverde echter een verrassing van formaat op. Toen ik bij het voorportaal aankwam was de lucht meteen vol van gezoem. Ik herkende het gezoem als dat van een bijenzwerm. Vrij snel zag ik een kluitje bijen aan de voorgevel hangen. Maar groot was mijn verbazing toen bij nader toezicht bleek dat er niet minder dan vier bijenvolken in de voorgevel huisden. Het waren zonder twijfel vier aparte volken.

In de loop van de eeuwen zijn hier, tussen de enorme verweerde gevelstenen, vermoedelijk nissen ontstaan. Die nissen hebben allemaal een vrij kleine ingang en zijn mede daardoor beschermd tegen de weersomstandigheden.  Een paradijs voor bijen.Een wandeling in de tuin van de kerk leverde niet enkel verrassende planten op maar ook de ontdekking van nog meer bijenvolken. De gevel bleek doorspekt met holtes, een gedeelte daarvan bewoond door bijenvolken.In totaal bleken er niet minder dan zeven volken de kerk te bewonen. Dit was zonder twijfel de enige echte kerk van Ambrosius. Zowat Vaticaanstad voor bijen.

Naast bijen nog andere parels

De tuin is een kleine parel. Alhoewel de verantwoordelijke tuinier dit zeer extensief beheert is er toch plaats voor enkele verwilderde plantenborders. Aan de indeling te zien er was ooit een kleine moestuin maar de groenten hebben plaats gemaakt voor bloemperkjes.Er was inderdaad naast bijen ook nog heel wat ander natuurlijk leven te ontdekken. Zo vond ik tussen de stenen onder meer Gestreepte leeuwenbek,  Spoorbloem, Tweekleurig springzaad, Klein glaskruid en Heksenmelk.

Ik hoop er nog te komen, om te genieten van deze ontmoetingen met natuur.
Misschien leidt mijn ervaring ook jou naar dit “charmante” stukje van de Charente. Geniet dan maar evenveel als ikzelf van de bijen en planten

[1] Stinsenplant (of stinzenplant) is een gangbare benaming voor een groep planten die van oorsprong in een regio alleen als ingevoerde sierplantensoort voorkwam in landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen en dergelijke, en zich daar handhaafden of verwilderd zijn.[1] Hun natuurlijke verspreidingsgebied hebben ze veelal veel zuidelijker.

Geef een reactie