Je bekijkt nu Gids voor het bij-vriendelijk imkeren met pseudoschorpioenen.  Torben Schiffer

Gids voor het bij-vriendelijk imkeren met pseudoschorpioenen. Torben Schiffer

U bent wellicht één van de vele imkers die op zoek is om varroa aan te pakken zonder gebruik te maken van chemicaliën en andere zuren.
Hieronder een antwoord dat in volle ontwikkeling is: de boekschorpioen!

WIE IS TORBEN SCHIFFER?
Torben Schiffer werkt al een aantal jaren samen met Prof. Jürgen Tautz / Hobos Project (Universiteit Würzburg). Daarbij richt zijn onderzoek zich vooral op het vergelijken van de klimatologische omstandigheden in boomholtes en in bijenkasten en de verschillende effecten hiervan op de gezondheid van bijen. Daarnaast is hij een expert in de symbiotische relatie (het samenleven) tussen boekschorpioenen en honingbijen. Hij bewees dat boekschorpioenen zich o.a. voeden met varroamijten en keverlarven (zoals de kleine bijenkastkever). Verder onderzoekt hij de effecten van conventionele bijenteelt op het poetsgedrag van bijen.

WAT DEED BRIGITTE MARTENS?
Tot op heden bestond er geen Nederlandstalige tekst die de essentie weergeeft van de bevindingen van Torben Schiffer in verband met het integreren van boekschorpioenen bij bijenvolkeren. Boekschorpioenen komen voor bij wilde of verwilderde bijenvolkeren en helpen mee bij het in evenwicht houden van de varroa populatie.
Dankzij prachtig vertaal- en synthesewerk van Brigitte Martens is daar nu verandering in gekomen.
Zij maakte een Nederlandstalige samenvatting van: “GUIDE TO SPECIES-APPROPRIATE BEEKEEPING WITH PSEUDOSCORPIONS”

We zijn wat blij om u via deze link dit door Brigitte geleverde werk aan aan te bieden. Een belangrijke aanvulling op onze Varroa pagina.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Georges Niset

    Pouvez-vous me dire s’il existe une traduction en français du travail réalisé par Brigitte Martens “Guide de l’utilisation appropriée du pseudoscorpions en apiculture” ?

Geef een reactie