Je bekijkt nu Week van de Bij

Week van de Bij

Week van de Bij 2019: Samen bijen helpen in de stad door te vergroenen
De Week van de Bij wordt op zondag 2 juni feestelijk ingezet in Gent.

Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni 2019 organiseert het Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Die vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Het thema van 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen. Tevens door bomen en struiken te planten. Via de aanleg van geveltuinen en groendaken of het kweken van planten op een balkon. Het vergroenen van een schoolomgeving is ook een prima initiatief!

Vlaanderen bijenland, Zorg voor onze bijen
Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen op om samen te blijven zorgen voor onze bijen. Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig om aan meer voedsel en nestgelegenheid te geraken. We kunnen allemaal iets doen, ook in de stad. De peter en meter van ‘Week van de Bij’ tonen dit jaar ook het goede voorbeeld. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bijentuin aan te leggen. In de meimaand opent zowel de bijentuin van Dominique Persoone in de stad Damme, als de bijentuin van Britt van Marsenille in de gemeente Beveren.

Beknopte agenda

  • Zondag 2 juni 2019: Openingsfeest Week van de Bij in samenwerking met de stad Gent aan het Huis van Kina en de Sint-Pietersabdij in Gent. Iedereen welkom tussen 13u en 17u30.
    Er zal ook een stand “Natuurlijk Imkeren” zijn waar je warm welkom bent.
  • Donderdag 16 mei 2019: Voorstelling van het boek ‘Zakboek voor de bijentuin’
  • Zondag 19 mei 2019: Opening Bijentuin Dominique Persoone in i.s.m. stad Damme
  • Zondag 26 mei 2019: Opening Bijentuin Britt van Marsenille in i.s.m. de gemeente Beveren

Van 1 april tot 31 mei 2019 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. We gaan op zoek naar de opvolger van Genk (2018), Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015). Reglement en inschrijvingsformulier op www.vvog.info
Op de website www.weekvandebij.be  is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden.
Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

Het Departement Omgeving ontwikkelt in Vlaanderen het ruimtelijk en het milieubeleid. De focus ligt op het behalen van milieu- en klimaatdoelstellingen, een duurzaam ruimtegebruik en de duurzame omgang met diverse natuurlijke hulpbronnen. Ook de dienst Dierenwelzijn maakt deel uit van het Departement Omgeving.

Geef een reactie