Meldingen
Alles wissen

Compostbak voor de roofmijten

25 Berichten
7 Gebruikers
10 Vind-ik-leuks
6,500 Bekeken
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Mijn kasten staan ondertussen op roofmijten. Met succes voorlopig denk en hoop ik. Toch wil ik dit graag even mee geven.

Ik heb ook kasten in Weert staan, wat een erg, erg vochtige streek is. Het ligt namelijk lager dan de zeespiegel, en vlak aan de Schelde. Maar ook erg groen, dus zeker ook goed voor de bijen. Ergens had ik geen goed gevoel omdat de compostbak constant nat was. De compostbak is langs beide kanten langer dan de kast, zodat ik in de zomer het compost kan bevochtigen zonder de kast zelf te moeten opheffen. Omdat het compost dus heel de tijd door en door nat bleef, door regen en door de natte ondergrond, vond ik dat ik toch maar eens door de raampjes moest kijken om te zien welke invloed dat had in de kast. 

Wat ik vreesde, werd nog veel erger. Ik besloot alleen door het raampje van de onderste bak te kijken. Het raampje was niet alleen kleddernat, heel de bodem was een oase van schimmel. De vochtigheid was helemaal doorgedrongen tot de bodem in de kast. Echt horror. 

De kasten zijn nochtans voorzien van de het ventilatie dak, en de 'vliegring' die ik heb gemaakt tussen de warré kast en de compost bak is ook voorzien van voldoende ventilatiegaten. 

Ik kon niet anders dan, met hulp, de kast even optillen en de compostbak volledig afdekken met een houten plaat. Toen ik 4 dagen later terug door die onderste raampjes keek, lag de plank triest gevuld met dode bijen. Ik hoop nog steeds dat dit de natuurlijke winstersterfte is. 

 

De conclusie die ik trek momenteel is dat ik bij het inwinteren, op deze locatie, de compost zal moeten afdekken. Enige tips, adviezen zijn meer dan welkom. 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 06/01/2021 7:48 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

Joris,
Wat je hier vertelt geeft weer maar eens aan dat er geen absolute waarheden bestaan als het over "leven" gaat. Soms verwerven we inzichten en dan blijken die niet zo maar overal toe te passen. Dat roofmijten zich helemaal thuis kunnen voelen in een bijenvolk lijkt me ondertussen duidelijk. Dat die de varroa populatie mee helpen in evenwicht houden klopt ook. Maar... zal dat altijd en overal zo zijn: nee. Ook de volkeren die ik hoed staan op compostbodems met roofmijten en dus "op de grond". Terwijl ik vaststel dat wilde volkeren er bijna altijd voor kiezen om eerder hoog boven de grond te wonen. Terwijl ze in boomholtes ook die compostbodem hebben die dan wel los staat van de grond. Als de omgeving zo vochtig is als je beschrijft dan denk ik dat bijen zo dicht bij de bodem laten wonen geen optie is omdat de vochtigheid in de nestruimte altijd te hoog zal zijn. Ben geneigd om te denken dat je daar met de bijen beter de hoogte intrekt. Je kan dan eventueel nog met compostbodems werken MAAR dan moet je actief die bodems vochtig genoeg houden. Zelf op gepaste wijze vocht toevoegen dus. Maar misschien te omslachtig? Als er zoveel omgevend vocht is denk ik dat het afdekken van de compostbodem het probleem niet zal oplossen. Normaal gaan roofmijten in een te vochtige bodem zeker niet overleven. In zo'n omstandigheden bijen laten leven lijkt me alleen in de hoogte, weg van al dat vocht, te lukken. Ik ga jouw vraag ook nog eens aan Geert Steelant voorleggen en zien wat hij daar al of niet nog aan toe te voegen heeft.

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 07/01/2021 11:53 am
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

@lode

Ik had ook een vraag over de roofmijten.  Kan ik weten of er nog roofmijten in mijn compost zitten, nu of in het voorjaar? Of moet ik terug roofmijten kopen? 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 07/01/2021 12:06 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

@karin
Nagaan of er nog roofmijten zijn kan altijd en is zeer eenvoudig: je neemt wat compost van onder de kast, strooi die op een wit blad en kijk met een loep die 10X vergroot. Als je nog één mijt ziet mag je gerust zijn dat er nog leven. MAAR: die beestjes zijn vooral actief vanaf de lente tot het najaar. In de winter zitten die wellicht dieper in de compostlaag en zijn ze veel moeilijker te vinden. Bovendien zitten de bijen nu in winter tros en bij lage temperaturen komen de roofmijten niet bij de bijen. Wintercontrole lijkt me dan ook niet echt aangewezen. Ik zou met controle wachten tot de lente en dan eventueel nieuwe mijten invoeren als er geen de winter doorgekomen zijn. Heb je hier iets aan Karin of heb je nog vragen?

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 07/01/2021 12:16 pm
Bjorn reageerde
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

@lode

Dat is wat ik wilde weten. Ik heb ook enkele kasten verplaatst met de bak met roofmijten omdat ik mijn volk in maart (?) van segenberger wil omzetten naar een einraumbeute.  Volgens de methode van Albert Muller.  Waarschijnlijk zitten de roofmijten dan niet meer in het compost en is het beter van nieuwe roofmijten op te zetten. Bedankt 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 07/01/2021 12:24 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

@lode

Ik heb het er vandaag over gehad met Geert. Het zal inderdaad de hoogte worden ginds!

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 07/01/2021 12:42 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

@geert-steelant (als dat zijn tag is, we zullen zien) is blijkbaar nog niet zo heel erg actief op HET forum. Dat komt nog, hopelijk... Wijziging: @geert-s 

Bijen in de hoogte (Den boom in!) is natuurlijk het beste. Niet alleen in zulke vochtige omstandigheden. We dienen een werkbare werkwijze te vinden in elke omgeving en omstandigheid. Ik dacht dat het misschien ook mogelijk zou zijn om een grotendeels waterdichte barrière te plaatsen ONDER de compostbak. Een plastiek met een gat in, bijvoorbeeld. Ik veronderstel dat de compost vocht opzuigt als een wiek, en dat er een plastiek o.i.d. tussen geplaatst zou kunnen worden. 
Met een gat erin om de roofmijten de kans te geven om (waarschijnlijk doen ze dat niet in de winter, maar mogelijk wel in drogere seizoenen) verbinding te maken naar de onderliggende planeet; én weer terug...

Mogelijk zal je daar wat mee dienen te experimenteren @joris-de-kerpel (joepie!) 1 groot gat of meerdere kleine; hoe groot, hoe veel?

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 07/01/2021 2:56 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

@lucpintens en alle anderen die meelezen,
Terwijl ik de reacties las dacht ik: precies daarom hebben we zo'n forum gestart, opdat er meerdere meningen uitgewisseld worden die ons allemaal wijzer maken. Toen ik Lucs mogelijkheid las om een filter tussen compost en bodem te plaatsen dacht ik: Verdorie daar had ik toch ook zelf kunnen opkomen. Maar dat was niet gebeurd. Voor de rest van de avond zit ik hier met een glimlach 🙂
En ik beaam: Bijen? Den boom in!

PS
Geert Steelant heeft me trouwens daarnet beloofd het forum wat intenser op te volgen. Hoop doet leven!

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 07/01/2021 7:11 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Dat is inderdaad echt fantastisch. Hoeveel informatie en kennis ik hier al heb opgedaan is echt ongelooflijk. Ik noem het in mezelf vaak mijn persoonlijke bijenbibliotheek, heel concreet en direct. 

 

Ik ga experimenteren met worteldoek, omdat die toch nog miniem iets van vocht doorlaat en onder een andere kast plaats ik een compleet waterdichte plastic. Mijn bakken zijn 28 cm hoog; zullen de mijten nog dieper graven als dat? Het hout is ook 3 cm dik, dus vrij goed geïsoleerd. Ik vraag me dan af of dat de mijten dan nog behoefte hebben om zich de bak te nestelen. Los daarvan zijn de infiltratiegaten een uitstekend idee. Dat doet me dan ook weer zin krijgen in nog meer te lezen over de habitat van mijten en het algemene bodemleven. Ik heb onlangs een pdf tegengekomen 'bewoners in de bijenkast'. Ik zet het hier in bijlage. Lijkt me wel interessant en leerrijk, omdat we toch een natuurlijke habitat willen in onze kast. Voor de bijen en ander leven. 

 

Mijn volgende "probleem" waar ik zwaar moet over peinzen; mijn boomstamkasten zijn zo zwaar dat het erg moeilijk wordt om stalen te nemen, roofmijten te plaatsen, compost bij te vullen.. Momenteel probeer ik een soort makkelijk hanteerbaar liftsysteem te bedenken, maar dat lijkt toch niet zo simpel. Ach de bijen.. altijd huiswerk in mijn hoofd 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 07/01/2021 7:39 pm
LucPintens reageerde
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Zoals ik hierboven vermelde heb ik een paar erg zware kasten en is het plaatsen van roofmijten in de compostbak zelf niet evident. Ik heb nooit eerder roofmijten bovenop toplatten gestrooid zoals vaak wordt beschreven. Dit leek vooral de methode te zijn vóór de compostbakmethode. 2 vragen hierover;

 

1) Als ik de roofmijten krijg toegestuurd, zitten ze in een zakje met licht compost. Het lijkt me toch niet logisch om heel dat zakje met alle compost uit te strooien over de toplatten. Qua hygiene lijkt dit maar niets. Hoe loste men dat op?

 

2) Vinden de roofmijten de weg naar de compostbak?

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 07/01/2021 8:35 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

@joris-de-kerpel
* Bedankt voor het overzicht van kast-bewoners. We moeten het niet met alles wat de tekst zegt eens zijn om het toch een waardevol documentje te vinden. Lijkt me boeiende materie voor een blog op de website.

* Ik maak de bakken voor compost altijd naar voor en achter groter dan de kast die er op komt.
Om te vermijden dat de bijen langs daar in en uit gaan leg ik daar gewoon planken op die aansluiten aan de kast.Daardoor kan ik aan de compost zonder de kast te moeten verplaatsen. Met holle boomstronken moet dat ook lukken.Je zaagt een vierkante plank die wat groter is dan de voet van je boomstronk. Met de wipzaag zaag je een gat dat even groot is als 't gat onderaan in de stronk. Je maakt de compostbak 20 cm langer dan je vierkante plank waardoor je langs voor en achter tien cm hebt langs waar je in de compostlaag kunt (controle, bijvullen, bevochtigen enz...). Dan moet de stronk nooit verplaatst. Ik heb geen ervaring met strooien van mijten langs boven en ga dat ook blijven vermijden. Lekker rechtstreeks in de compost.

* ik zou de compostlaag nooit geheel afsluiten van de bodem. Ik heb ook geen idee hoeveel vocht worteldoek doorlaat. Misschien wel genoeg. Ben geneigd om eerder aan goed verspreide geen te grote gaten te denken. Het zal toch zoeken zijn. Je zou kunnen meerdere opstellingen ter plaatse testen met compostbakken met een lege kast/kist erbovenop en zo te weten komen waar de meest werkbare vochtigheid te vinden is. Bij zon experiment kunnen er ook geen bijen schade oplopen 🙂 . Denk ook dat de mijten niet dieper gaan dan de dikte van de compostbak maar weet dat niet zeker.
voila, maar wellicht blijft Den boom in daar de beste oplossing.

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 07/01/2021 9:38 pm
LucPintens reageerde
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

Ik heb wel wat ervaring met het verdelen van de roofmijtjes langs boven, uit de tijd voor de eco-bodem of de compostbak. Ik strooide (geschat) een 1000 mijtjes op en tussen de toplatten van de bak waar het broednest in zit (dus niet op de bak of bakken erboven, met honing in) en veegde alles dan met een stevige veer tussen de toplatten. Van hygiene heb ik me daarbij nooit veel aangetrokken. De bijen zullen daar wel wat werk mee gehad hebben. De compost bleef grotendeels liggen op de (gesloten) bodems, meestal achteraan en in de hoeken. 

In mijn ervaring werkte dat toch. Natuurlijk kan ik het niet vergelijken met hoe het met de compostbak verder verloopt, want zo heb ik het nooit gedaan. Ik kan alleen zeggen dat er bij mij tot zeker 4 weken na het inbrengen van de Stratiolaelaps scimitus, leeggezogen en beschadigde varroa mijten op de bodem te vinden waren. En dat het me hielp om het winterverlies te laten zakken van 90-95 % (voordien, zonder enige varroabestrijding) naar 20-30 %.

Het is omdat ik in mijn eigen imkerij blijf streven en zoeken naar manieren om de bijen te kunnen laten overleven zonder externe hulp, dat ik het nu probeer met inheemse ('zwarte') bijen op kleine cellen ('natuurcelmaat') en ik de roofmijtjes-methode (even?) heb losgelaten...

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 07/01/2021 10:15 pm
GiannyTheBeekeeper
(@giannythebeekeeper)
Berichten: 5
Active Member
 

@joris-de-kerpel

Bij sommige van mijn warré kasten heb ik nog geen tijd gehad om compost bodems te maken en dus giet ik de roofmijten gewoon over de toplatten uit. De bijen lijken er geen probleem mee te hebben, ze beginnen dan ook direct met op te ruimen (wat me doet vermoeden dat ze ook direct in contact komen met de roofmijt). Ik werk wel niet met originele warré bodems maar met varroa bodems waardoor een groot deel van het compost waar de roofmijt mee verzonden word ook daar in valt (en dus makkelijker om nadien de rest op te kuisen). 

Voor bijenkasten op een vochtige ondergrond kun je misschien opteren om eerst een leeg hoogsel te plaatsen op de compostbak, dan gaas ertussen en dan pas de kast met de vliegopening erop. Het vocht komt dan niet in direct met de kast waar de bijen zitten en de latten, maar de roofmijten kunnen wel bij de bijen. 

Bijen in Bredene, Oostende, Jabbeke.

 
Geplaatst : 08/01/2021 11:02 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

@giannythebeekeeper alvast bedankt voor de reactie! 

Wel, ik heb een leeg hoogsel bij 1 van de kasten. Nogmaals, bij mijn controle heb ik het hoogsel waar het broednest is niet gecontroleerd. Het kan best zijn dat het daar kurkdroog is, alhoewel ik dat betwijfel. Als ik ondertussen condens, hoge en lage druk enz.. goed begrepen heb zou het inderdaad mogelijk zijn dat ze een 'bubbel' onderaan in het lege hoogsel creëren, en het broednest perfect onder controle is. Laten we dat hopen! 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 09/01/2021 12:18 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

@lode

Ik ga dat zeker testen! Uitstekend idee. Luchtvochtigheidsmetertje er in en hopla! 

Mijn compostbakken zijn hetzelfde gebouwd als die van jouw, met ook een grotere compostbak dan het bodemoppervlak van de kast zelf. De bijen vinden vaak een weg naar buiten daar. In het begin deed ik die gaten toe maar nu laat ik ze maar doen. Alleen als er druk is van wespen sluit ik alles af. 

Die delen van de compostbak die onder de kast onderuit komen ga ik ook afdekken bij hevig regenweer vermoed ik. 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 09/01/2021 12:27 pm
Pagina 1 / 2
Deel: