Meldingen
Alles wissen

Varroa

10 Berichten
6 Gebruikers
4 Vind-ik-leuks
2,107 Bekeken
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Mijn ervaring leert me dat er in de traditionele imkerij vaak niet echt wordt doorgepraat over de bestrijding van de varroa mijt. Er wordt wat mysterieus over gedaan en krijg meestal niet echt een klaar en duidelijk antwoord. Vaak is het iets in de trend van "Ik heb zo mijn eigen maniertjes".

 

Daarom zou ik graag het gesprek hier wel willen opentrekken, liever samen dan sterk staan of zoiets..

- Bestrijden jullie ja dan neen?

- Welk soort bestrijding?

- Hoe vaak?

- Is het efficiënt?

 

Ikzelf ga dit jaar al zeker bij één kast de roofmijt proberen. Ik zou dan een compostbak onder mijn warrékast plaatsen, met de roofmijten in. De andere bak zou ik niet behandelen. Of is dat eerder roekeloos?

 

Ik hoor graag jullie ervaringen/meningen!

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 29/07/2020 1:32 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

Joris,
Wellicht vond je al de aan varroa gelinkte teksten op de website?
Voor alle zekerheid deze link:
https://www.natuurlijkimkeren.org/wat-varroa-ons-leert/
https://www.natuurlijkimkeren.org/geert-steelants-antwoord-op-varroa-besmetting-roofmijten-zijn-de-oplossing/
Je gaf zelf aan alvast één Warré op roofmijten te zetten. Ikzelf heb er nu een beetje ervaring mee met drie kasten en het ziet er goed uit. Maar je moet de installatie toch goed verzorgen en af en toe nazien hoe de roofmijten het maken. Ik heb een kladversie van een manual als aanvulling op de brochure van Geert Steelant's methode hieraan gehangen. Kan je wellicht helpen.
Het fundamenteel debat over behandelen of niet behandelen is een complex iets.
Behandelen leidt hoe dan ook en altijd tot resistentie. Bovendien gaan wij zeker geen kastvreemde chemicaliën gebruiken als de strips van Bayer en anderen. Heel veel imkers behandelen nu met zuren. Vooral oxaalzuur en ook mierenzuur. Wellicht is dit minder "schadelijk" dan die chemicaliën maar het blijft behandelen en de bijen blijven er afhankelijk van. Waar ik vooral naar zoek is "ondersteuning" om de bijen te helpen met stress factoren om te gaan. Roofmijten (die hier van nature in holle bomen bij bijen voorkomen) zijn een mooi voorbeeld. Je imiteert hiermee de natuurlijke habitat van de bijen. Aftreksels van zwammen vallen ook onder die categorie.  Zie hierover https://www.natuurlijkimkeren.org/zwammen-ten-dienste-van-honingbijen-myriam-lefebvre/   Myriam is lid van onze werkgroep en trekt ook https://nl.mycobees.be/
Het uiteindelijke doel blijft streven naar varroa tolerantie en/of resistentie. Waardoor ondersteuning niet meer nodig is. Op dit ogenblik wordt dit wel bereikt door intensieve selectie (vaak met KI) en als je gewoon bijen niet meer behandelt noch ondersteunt dan moet je veel geluk hebben dat de bijen het volhouden.
Bijen moeten uiteraard een geschikte omgeving hebben (vaak niet het geval) MAAR hoeveel keer wordt er echt gestreefd naar "lokaal aangepaste" bijen. Bijen die in de polder leven, bijen die rond de heide leven, bijen met veel gemengd bos enz... Allemaal andere biotopen en een andere manier van "lokaal aangepast" zijn. Veel kans dat zwarte bijen zich hier snel lokaal aanpassen, maar andere types bewijzen dat dat ook kan.
Dus: varroa behandelen zou ik in principe NIET doen (waarbij sommigen roofmijten ook als behandeling zien, ik noem het eerder ondersteuning). Waarbij ik openlaat wat je doet met een volk dat zwaar te lijden heeft onder varroa druk. Ik ken imkers die zeer natuurlijk imkeren en niet behandelen maar zo'n volk dan isoleren op een aparte stand en wel met oxaalzuur behandelen. Maar geef mij dan maar roofmijten. Te zwakke volkeren overal doorheen trekken is wellicht ook niet de basis voor sterk en lokaal aangepast... Ik heb alvast ondervonden dat een goeie ononderbroken bloeiboog en zo geschikt mogelijke bijen twee essentiële factoren zijn die de vraag "wat met varroa?" voorafgaan.
Dit wil zeker geen volledig varroa antwoord zijn. Eerder wat spontaan gebabbel 's avonds terwijl de zon voor m'n neus ondergaat. Laat ook anderen maar reageren.

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 29/07/2020 8:57 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 
Geplaatst door: @lode

Laat ook anderen maar reageren.

Et voila... ? 

Om te beginnen een artikel van Dr. Kefyn M. Catley dat ik vertaalde voor enkele imkertijdschriften en dat ook verscheen in de eerste nieuwsbrief van de toenmalige Werkgroep Apicentrische Bijenteelt:
De Machtige Mijt Temmen, enkele gedachten over leven met Varroa...
Dit artikel gaat wat in op de biologie van de varroamijt, vooral gericht op het samenleven met onze bijen. 

Het artikel Onbekend is Onbemind gaat ook grotendeels over varroabestrijding. Het werd gepubliceerd in het maandblad van de KonVIB van november 2015 en werd geschreven als reactie op een eerder verschenen artikel in hetzelfde maandblad ("Ecologisch Imkeren en Varroabehandeling" - september 2015) vooral met de bedoeling om de keuzes van natuurlijke imkers de verduidelijken. Er staat ook in wat de gevolgen zijn van de meest gebruikte varroabestrijdingsmiddelen. (Ik heb me goed geamuseerd met het schrijven van dit artikel en moet nog altijd lachen, als ik het terug lees, met de spitsvondige formuleringen en zo.)

In de 6de nieuwsbrief van de Werkgroep Apicentrische Bijenteelt (die opging in de Werkgroep Natuurlijk Imkeren) stond een artikel "Angst is een Slechte Raadgever" dat een reactie was op het officiële varroabestrijdingsadvies, en de vraag waarom er geen natuurlijke imkers betrokken werden bij het samenstellen van dat advies. Die nieuwsbrief kan je downloaden via deze link, en dan doorklikken op ApiBij06 > Download. Via dezelfde link kan je eventueel de andere nieuwsbrieven ook bekijken...
In nieuwsbrief ApiBij06 heb ik eigenlijk alles samengebracht wat op dat moment beschikbare informatie was over varroabestrijding en natuurlijk imkeren. Dat geeft dus een goed overzicht op het geheel en de relaties tussen verschillende methoden.

Ikzelf kan niet zeggen dat ik niet behandel, omdat dat wettelijk gezien niet mag. We zijn door de EU richtlijnen verplicht om varroa te bestrijden. Op welke manier dat moet, is niet gespecificeerd. Ik behandel dus tegen varroa door natuurcel-maat te gebruiken, naast het optimaal bewaren van de warmte en de samenstelling van de atmosfeer in de kast. (In een broednest met een constantere hogere temperatuur heeft varroa ook een lager voortplantingssucces.)

Veel plezier met het bestuderen van dit alles, en succes ermee...

Luc

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 30/07/2020 6:52 pm
Joris De Kerpel reageerde
Henk van Ommeren
(@henk-van-ommeren)
Berichten: 20
Eminent Member
 

Zoals in mijn introductie aangegeven heb ik op dit moment één volk(je).

Allerlei chemische middelen zie ik niet zitten, maar ik ben nog niet toe aan niets doen.

Ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan, maar wel varroa geconstateerd.

Op dit moment doe ik een behandeling met etherische lavendelolie zoals aangegeven op de website van de ekobijkers.

http://www.ekobijkers.nl/uit-de-praktijk

 

 Henk

Woonplaats: Renswoude, Bijen in Ederveen.

 
Geplaatst : 31/07/2020 8:01 pm
Joris De Kerpel reageerde
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Dit weekend 1 kast op roofmijten  gezet volgens de methode van Geert Steelant. Foto in bijlage!

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 03/08/2020 8:19 am
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

@joris-de-kerpel  sorry maar ik zie je bijlage niet 

 

@Lode  ik heb in t voorjaar mijn 3 kasten op de roofmijten gezet. Maar hoe controleer je of ze er nog zijn?

Ik heb nagegaan of ik de varraomijten op de leesplank vind en hoeveel en dat is tot nu toe weinig.

Ook heb ik met een camera in de kast gekeken en ik zag daar op de bodem kleine beestjes rondkruipen maar wat het zijn kan ik niet echt zien  zijn het de roofmijten?

Ook gaan de bijen naar de grond voor de bak met de roofmijten. 

 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 04/08/2020 9:57 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

Dit zijn foto's van de kasten op de roofmijten 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 04/08/2020 10:02 pm
Joris De Kerpel reageerde
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
 

En de andere 2.

 

Hoe kan ik weten of het werkt? Als ze na de winter nog leven?

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 04/08/2020 10:03 pm
Henk van Ommeren
(@henk-van-ommeren)
Berichten: 20
Eminent Member
 
Geplaatst door: @henk-van-ommeren

Op dit moment doe ik een behandeling met etherische lavendelolie zoals aangegeven op de website van de ekobijkers.

Na 14 dagen wilde ik nieuwe druppels op het bierviltje doen, maar het hele viltje was verdwenen!

Nieuw bierviltje gebruikt, ik ben benieuwd of dat na 14 dagen ook weg is.

Woonplaats: Renswoude, Bijen in Ederveen.

 
Geplaatst : 12/08/2020 10:39 pm
Joris De Kerpel reageerde
Bjorn
(@bjorn)
Berichten: 26
Eminent Member
 

Hallo Joris,

Ik zal jouw vragen kort beantwoorden:

- Bestrijden jullie ja dan neen?

Ikzelf bestrijd niet.

- Welk soort bestrijding?

Ik zoek het eerder bij het opvolgen van mijn volken, zijn die aan de zwakke kant pas ik hun kast aan (nauwer zetten en rooster voor de kast tegen roverij).  Ik werk dan verder met de overlevende bijenvolken en hoop zo tot een resistente, lokaal aangepaste bij te komen.

- Hoe vaak?

Mijn 'methode' is een never ending story.  Ik hoop in de toekomst genoeg volken over te houden dat de overlevers splitsen niet meer hoeft en ik op het zwermseizoen kan wachten!

- Is het efficiënt?

Dat zal de toekomst uitwijzen, ik ben pas van 2018 begonnen en ben dat eerste jaar naar 5 kasten gegaan om er 3 over te houden.  in 2019 werden er dat 14 om in 2020 met 4 over te blijven, maar ondertussen staat de teller al op 20.  Van alle volken die ik in 2018 had is er nog één volk in leven (met zwarte bijen uit Chimay). 

Woonplaats: WAREGEM
Bijenstanden: (WVL)Waregem, Anzegem
Bijenstanden: (OVL) Zulte, Olsene, Kruisem

 
Geplaatst : 13/08/2020 4:57 pm
Deel: