Warré hoogsels op e...
 
Meldingen
Alles wissen

Warré hoogsels op een simplex

5 Berichten
5 Gebruikers
4 Vind-ik-leuks
1,309 Bekeken
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Ik heb door een sterfgeval van een imker in de buurt van mijn ouders een volle simplex broedbak gaan halen. Even voor de duidelijkheid; die moest daar per direct weg wegens sloopwerken. Zelf had ik ze liever wat langer laten staan. 

 

De simplex is ondertussen aangepast met een kussen en een dak zoals hier al vaak besproken. Er is een dekplank voorzien voor bovenop de broedbak met een gat waarop juist een warré hoogsel past. De bedoeling is op termijn dat net na de winter de bijen in de hoogsels zitten zodat ik de simplex kan wegnemen. Ik heb het niet zo voor die grote kasten. 

Nu is mijn vraag; wanneer het eerst hoogsel plaatsen, zonder de kast open te doen? Ik heb geen ervaring met honingzolders of dergelijke langs boven te plaatsen. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik de kast kan opendoen en controleren hoe het zit met de broedbak. Maar ik prefereer ze gesloten te laten. 

Enkele methoden, tips, kenmerken?

 

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 02/03/2021 5:58 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 
Geplaatst door: @joris-de-kerpel

wanneer het eerst hoogsel plaatsen, zonder de kast open te doen?

In het algemeen is het zo dat een bijenvolk voor het begin van de bloei van de kers (zoete kers, gewoonlijk is dat vanaf half april maar het kan verschillen) niet meer ruimte nodig heeft. Eerst worden de winterbijen vervangen en dat kan duren tot dan...

Ik denk dat het dus weinig zin heeft om voordien al een Warré bak er op te zetten. Maar het is ook niet erg bevorderlijk voor wat je wil bereiken (het wegnemen van de simplex) om daarna nog lang te wachten.

Ik begrijp dat je de kast zo weinig mogelijk wil openen, maar ik denk ook dat je op een bepaald moment de koningin wil beletten om nog langer eitjes te leggen in de simplex. Dan zou je er dus zeker van dienen te zijn dat de koningin in de Warré zit en er een koninginnerooster tussen de 2 bakken zit. Want dan kan je 3 weken later de simplex bak wegnemen. (Eventueel aanwezig voedsel kan je op een of andere manier terugvoeren of zelf gebruiken.) Ik ben benieuwd hoe je zelf denkt dat te doen zonder de kast open te maken.

Zelf zou ik de kast 1 keer openen, enkele weken nadat je het 'hoogsel' hebt geplaatst. Dan zouden er al raten volledig uitgebouwd mogen zijn. Ik zou dan de Warré bak onderaan zetten, al de simplex ramen afkloppen in die bak, een koninginnerooster plaatsen en de simplex bak met de ramen erin er bovenop zetten. Het broed kan dan uitlopen en 3 weken later kan de simplex bak weggenomen worden. Eens die bak weg is zou ik direct een 2de Warré bak erbij zetten...

Dit alles zal de nodige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de dracht in je omgeving en het weer. Ik betwijfel of dat 'net na de winter' al zal kunnen. Mijn ervaring leert me dat je al blij mag zijn als de omzetting afgerond is tegen eind augustus.

Veel succes...

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 02/03/2021 8:08 pm
GiannyTheBeekeeper
(@giannythebeekeeper)
Berichten: 5
Active Member
 

Ik zou hoogsels bijplaatsen eind maart / begin april voor de grotere drachten beginnen. Ik denk ook dat het makkelijker is om vanonder twee Warré hoogsels te plaatsen en daarop de Simplex. De bijen kunnen dan hun broed verhuizen naar beneden en nadien kan je dan de Simplex wegnemen, zo doe ik het toch als ik een ander kasttype heb. Als je hoogsels langs boven wilt toevoegen is het nadien enkel maar kloten om die onderste hoogsels te verwijderen, dat vind ik toch ? 

Bijen in Bredene, Oostende, Jabbeke.

 
Geplaatst : 02/03/2021 8:22 pm
Bjorn en Joris De Kerpel reageerden
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

Ik heb in 't verleden meerder keren de harde methode toegepast: twee Warré hoogsels op mekaar met toplatten en wasstrookje. Daar bovenop een leeg hoogsel en een grote trechter. Eén per één alle ramen uit de simplex afgeklopt en geveegd. Trechter weg. Alle bijen in de onderste twee Warrés, muggengaas erop en isolatiekussen en dak. En de bijen beroofd van alle voedsel en broed uit de simpelx. Ik troostte me met de gedachte: een gedwongen vorm van zwermen....
Ik krijg het niet meer over m'n hart en zet het simplex hoogsel via een aangepaste dekplaat ook bovenop Warré. Meestal bouwen ze snel raat in één of twee Warrés maar soms blijven ze leuk in de simplex wonen. Dat zorgt hier voor rare kasten. Ik heb een volk dat al twee jaar in zo'n rare toren overwinterde. Ik laat ze helemaal doen en kiezen. Las nu: jaag de bijen vanuit simplex in de Warrés en leg een koninginnerooster bovenop Warré. Daardoor gaan broed en voedsel niet verloren. Stom dat ik daar niet eerder op kwam.
Ik hou het in m'n achterhoofd maar troost me nog altijd met de gedachte dat ik die torens van onderaan Warré en bovenaan simplex geen zicht vind maar... dat de bijen gelukkig anders denken en zich daar geen fluit van aan trekken.
Belangrijk is van dit allemaal vrij vroeg in 't seizoen te doen zodat de bijen hoe dan ook voldoende bouwtijd krijgen (zoals bij tijdig zwermen)
Keuze te over. Moge elk zijn weg gaan.

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 02/03/2021 11:36 pm
PeterVA en Joris De Kerpel reageerden
Bjorn
(@bjorn)
Berichten: 26
Eminent Member
 

Het niet openen van het volk is voor mijn voorstel geen optie, maar het zou je normaal vlugger van de simplex moeten doen afkomen.

Alle lege ramen door vulblokken vervangen in de simplex zodat in de simplex geen ruimte meer is om uit te breiden. (= 1e maal storen van het volk)

Voorts zou ik de simplex ook op de Warré zetten en na verloop van tijd (wanneer er geen broed meer te vinden is in de simplex = meermaals storen van het volk) deze bak volledig verwijderen.

Woonplaats: WAREGEM
Bijenstanden: (WVL)Waregem, Anzegem
Bijenstanden: (OVL) Zulte, Olsene, Kruisem

 
Geplaatst : 12/03/2021 5:01 pm
Deel: