Je bekijkt nu Geert Steelant’s antwoord op varroa-besmetting: “Roofmijten zijn de oplossing”.

Geert Steelant’s antwoord op varroa-besmetting: “Roofmijten zijn de oplossing”.

Er beweegt veel in imkerland wat betreft de aanpak van varroa. Sommigen zoeken hun heil in varroa resistentie, anderen eerder bij VSH (Varroa Sensitive Hygiene). Beide oplossingen gaan vaak gepaard met sterke selectie via kunstmatige inseminatie, eiland bevruchting enz. Er zijn ook alternatieven.

TORBEN SCHIFFER EN… GEERT STEELANT
Met vreugde publiceerden we onlangs een artikel over de manier waarop Torben Schiffer de integratie van boekschorpioenen promoot om varroa onder controle te houden. Natuurlijk imkeren op zijn best.
Geert Steelant is niet alleen een actief lid van onze Werkgroep Natuurlijk Imkeren (WNI). Hij is zowat het symbool aan het worden in Vlaanderen (en er buiten) van het imkeren met roofmijten. Waarbij hij hetzelfde doel nastreeft als Torben Schiffer.
Honeybee Valley heeft hier een brochure aan gewijd: “Imkeren volgens Geert Steelant”.
Geert zweert bij de Warrémethode die hij op eigen wijze toepast met het inbrengen van roofmijten als tegengewicht voor de varroamijt.
De Nederlandstalige brochure lees je via deze link.
En tot onze vreugde konden we meteen ook een Engelstalige versie de wereld insturen.
Aarzel niet om de Engelstalige link door te spelen aan je eventuele anderstalige imker-kennissen.

DE REST VAN DE WERELD
We gaven al aan dat de manier waarop Geert imkert ook elders aanslaat.
Van 29 augustus tot 1 september ’19 gaat in Berlijn de tweede “Learning from the bees” conferentie door.
Geert werd gevraagd om daar een lezing te geven met uitleg over zijn manier van imkeren. Een paar honderd mensen van over gans de wereld die het natuurlijk bijenhoeden beoefenen komen daar samen.

Weeral een reden om te hopen dat varroa ook geheel natuurlijk en met succes kan aangepakt worden.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Satyn Marc

    Geachte Geert : Het is niet goed gegaan met vaora bestrijding met de roofmijten : +/- 100€ : de roofmijten zijn aanwezig in de compost . De compost heeft kontact met de rooster onder de bijen . 6 kasten dood van de 11 kasten . De 5 overgebleven in nood behandeld met APILIFE var en appistan . Ik heb onderlegger geplaatst en dag nadien lag deze vol met mijten ( vaora) . Bij mijn collega,juist het zelfde . Ik hoopte dat dit het was ! Groetjes Marc

  2. Geert Steelant

    Beste
    Jammer dit te horen. Graag zou ik weten hoe je juist tewerk bent gegaan. Ik ben nu op weekend. Bel mij gerust maandag eens op. 0032496736779
    Vriendelijke groeten
    Geert

  3. Sonja De Sloovere

    Beste Geert,
    Ik ben deze lente gestart met het invoeren van de roofmijten. Ik heb ook een onderstel met aarde en onderbakken gemaakt zoals op je website. Ik heb dit eerst toegepast op 4 kasten (productiekast en afleggers) In het voorjaar en zomer ging alles goed. Ik zag roofmijten op het papier die ik in onderaan de bakken legde om de varroamijtenval te monitoren. Er was toen nauwelijks varroamijtenval. 2 weken geleden is echter een sterke productiekast ingestort op een paar weken tijd. Overblijvend broed had varroamijten op de larven. Typisch verdwijnziektebeeld. Ondertussen heb ik 1 maand geleden nog 2 uitgebouwde afleggers op onderstel van aarde en roofmijten gezet. Mijn probleem: ik heb nu in 5 kasten van de 6 zware mijtenval. In 1 kast, die een maand geleden de roofmijten kreeg, nog 1 roofmijt gezien in de aarde. In de andere 3 kasten zie ik geen roofmijten meer in de aarde. De veel te vele varroamijten die ik nu de 3 laatste weken vind op mijn papieren, hebben lege schilden, de poten zijn nog aanwezig. Ik vrees dat ik zo de winter niet doorkom met mijn jonge, pas uitgebouwde afleggers. Ik kan ook moeilijk inschatten hoe nat de aarde moet zijn. Vooraleer ik nu toch nog overschakel naar een invasief middel, graag dringend je raad.

Geef een reactie