Je bekijkt nu Gif in bloembollen: een valstrik voor bijen en andere insecten.

Gif in bloembollen: een valstrik voor bijen en andere insecten.

Heel veel imker- en andere organisaties motiveren mensen om meer struiken, bomen, bloembollen of ander bloeiend groen te planten. Volkomen terecht.
Maar net als wij ben jij wellicht ook overtuigd dat niet alle planten gelijk of beter niet gelijk gekweekt zijn. De overgrote meerderheid van bloeiende planten waar honingbijen (en andere al of niet bestuivende insecten) zich aan tegoed doen worden tijdens de groei “ondersteund” door allerlei synthetisch chemische middelen.
Elk weldenkend mens weet dat we dergelijk gif beter vermijden. Daardoor zou elk rapport hierover overbodig moeten zijn. Helaas…
Bijen raken heel veel mensen. Luid klinken de stemmen die pleiten voor meer  bloeiende planten als bijenvoedsel: “Stop een bloembol in de grond!”
Goed gezegd, goed gezegd, maar daar is helaas “enige nuance” bij nodig.
Het “Pesticide Action Network” (PAN) afdeling Nederland publiceerde begin oktober 2021 dit rapport:

Gif in bloembollen: een valstrik voor insecten.
Onderzoeksrapport naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in bloembollen.

Het werd 19 pagina’s slecht nieuws. Te lezen door op de link hierboven te klikken.

Een samenvatting voor de lezers die dit wat lang vinden:
Oktober is het plantseizoen van de bij-vriendelijke voorjaarsbloeiers. PAN Nederland vroeg zich af of de gangbare bloembollen wel bij- en insectenvriendelijk zijn. Daarom heeft PAN 21 monsters van verschillende soorten tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes bij een gecertificeerd laboratorium laten onderzoeken op bestrijdingsmiddelen. De bollen zijn online gekocht bij bol.com en op verschillende locaties bij Intratuin, Groenrijk en WelKOOP.

In de 21 monsters zijn 22 verschillende bestrijdingsmiddelen, vooral fungiciden en insecticiden, aangetroffen. Gemiddeld bevatten de onderzochte bloembollen zo’n 7 verschillende middelen en
1,05 mg/kg staal bestrijdingsmiddelen (inclusief metabolieten).

Van de 21 van de onderzochte bloembollen bevatte één monster slechts 1 residu, bij de andere 20 monsters zijn cocktails van 2 tot 14 verschillende bestrijdingsmiddelen per monster gevonden. Blauwe druifjes (Muscari-snow) van WelKOOP stonden met het aantal verschillende middelen (14) en het hoogste gehalte (3,4 mg/kg staal) aan de top.

Tussen de 22 gevonden middelen zaten er vier middelen die niet zijn toegelaten in de EU en dus uiteraard  niet in België en Nederland.

Van de 21 onderzochte bloembollen waren er slechtst 3 monsters die geen verboden middelen bevatten.

In 20 van de 21 (95%) onderzochte bloembollen zijn bestrijdingsmiddelen gevonden die bij deze voorjaarsbloeier met een grote waarschijnlijkheid aan de teruggang van insecten bijdragen. Gangbare bloembollen zijn een risico voor het behoud van de nog aanwezige insecten (waaronder bijen) en de biodiversiteit.

ACTIEPUNTEN:
Beste consument: plant alleen nog biologisch geteelde bloembollen en planten in plaats van gangbaar geteelde.
Bollentelers: stop met alle schadelijke synthetische bestrijdingsmiddelen en biedt de consument residu vrije bollen en planten aan. Zo draag je bij aan een herstel van de biodiversiteit.
Overheid: ondersteun de telers praktisch en financieel om de omslag naar een teelt zonder  synthetische bestrijdingsmiddelen te realiseren.

 

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. sana

    Thanks for all the tips mentioned in this article!
    it’s always good to read things you have heard before
    and are implementing, but from a different perspective,
    always pick up some extra bits of information..Regarding
    transactional sms

  2. heleen

    Zo, dat is niet zo best. Ik ga ook biologische bollen kopen. Helaas zitten er al heel wat ‘gewone’ in de grond!

    1. lode devos

      Beste Heleen,
      Ik denk dat we met velen zijn die vol goede bedoelingen “conventionele bloembollen” geplant hebben. Belangrijk is dat we er nu voor zorgen dat als er nu planten overwogen wordt dat met bio bollen gebeurt. Voel je maar niet schuldig, op naar de toekomst!

Geef een reactie