Je bekijkt nu Varroa behandeling? Nee.

Varroa behandeling? Nee.

Varroa behandeling? Het kan absoluut zonder.
E
en veelbelovende titel die jou meteen naar hier lokte. En terecht.
Op meer en meer plaatsen wordt duidelijk bewezen dat bijenvolkeren gelukkig en gezond kunnen leven zonder enige varroa behandeling. Er leiden echter vele wegen naar Rome en wie zich bijenhoeder of imker noemt kan een eigen weg uitstippelen, samen met de bijen. Ons doel blijft daarbij het aanreiken van informatie waardoor elk op geheel eigen wijze een manier ontwikkelt om, met vol respect voor en vertrekkend vanuit de bij, honingbijen te hoeden.
Maak hieronder kennis met de nodige inspiratie om het ook zonder varroa behandeling waar te maken.

* Deze inleiding leidt naar een in Nederland gepubliceerd rapport (Samen Imkeren 2.0) waarin verschillende imkergroepen mekaar gevonden hebben in een aanpak van varroa zonder behandelen. We nemen het rapport integraal over wat niet betekent dat we geheel achter elke benadering staan. Er staat echter genoeg materiaal in om elke goedmenende imker te inspireren in het bijenhoeden zonder behandelen of gebruik van kastvreemde stoffen.
Via deze link open je het rapport. Veel lees- en studieplezier
* Ben Som de Cerff is wellicht de meest gelezen bijenblogger van de lage landen.
Op het eerste zicht lijkt Ben misschien een imker die het vooral op “de gewone manier” doet, maar in zijn laatste blog beschrijft Ben hoe hij tot behandelingsvrij imkeren gekomen is. De vraag is niet of wij het verhaal van Ben helemaal onderschrijven. De vaststelling is dat Ben een weg gevonden heeft om bijenvolkeren gezond te houden zonder varroa behandeling. En ja, daar komt selectie aan te pas en het gebruik van waswafels (met kleine cellen) en…
Kijk vooral zelf of Ben’s benadering jou vooruit helpt.
Via deze link geraak je op de betrokken blog

Geef een reactie