Je bekijkt nu Wat met bijen die sterven?  Bedenkingen door Jef.

Wat met bijen die sterven? Bedenkingen door Jef.

Bijen blijven er ons aan herinneren dat er geen absolute waarheden bestaan. We leven er dichtbij. We houden ervan. We proberen ze te begrijpen… We vormen ons meningen.
Dat doet ook Jef in de blog hieronder.  En hij begint meteen met een wel erg pertinente vraag:

Waarom sterven bijen?

Die vraag hebben we ons al honderd en één keer gesteld.
Eén van de redenen die mij op één of andere ochtend te binnen schoot was , en ik val in herhaling, omdat er te veel zijn? In de natuur is het blijkbaar de normale gang van zaken dat als er van één of andere soort te veel zijn er (heel even) een plaag opduikt maar die lost zichzelf meestal weer op. ( Met mens en corona blijkt het iets moeilijker te duiden ).
Thomas Seeley heeft dat, alvast wat bijen betreft, wetenschappelijk onderzocht. Daarbij kwam hij tot de bevinding dat er in de vrije natuur ongeveer 1 bijenvolk per vierkante km leeft. Seeley kennende zal dat redelijk onderbouwd zijn. Waarbij we niet vergeten dat het om een specifieke natuur- en bosrijke regio in de VS gaat.

What about “Landskouter?”

Ik heb bij wijze van proef ne keer een cirkel met een straal van 3 km rond mijn etablissement in Landskouter getrokken.(zie kaart met cirkel).   3 km straal omdat dit zo ongeveer de afstand moet zijn die bijen af leggen als ze foerageren. Op deze manier bekom je een oppervlakte van ongeveer 28 km² dus eerste idee 28 volkjes mogelijk in dit gebied dus dat is best wel te doen maar Seeley spreekt wel over de “ vrije natuur”. Als ik op mijn stafkaart de groene vlekjes bij elkaar schuif dan kom ik nog niet aan de helft , mogelijks iets meer dan één derde groene ruimte die nuttig is voor de bijen ( en dan zitten we hier nog goed )  dus die 28 moeten we delen door 3 en dan komen we nog aan 9 volkjes die in dit gebied kunnen overleven, op natuurlijke wijze??? Volgens mij zijn er dan zeker teveel.

Welke boodschap brengen bijen die sterven?

Sommige boeken spreken over het feit dat de bijen tot de hoogste diersoorten behoren, wat dat ook mag betekenen… Zou het kunnen dat iets als “de verdwijnziekte” ( hoe spijtig ook van die naam ) gekaderd kan worden in het feit dat bepaalde volkeren zich opofferen wetende dat er te veel van hun soortgenoten aanwezig zijn in een bepaald gebied?
Het grote bijenwezen heeft daar waarschijnlijk ook invloed op.

Waarom is er dan schijnbaar minder sterfte bij klassieke imkers?

Klassieke imkers steunen de gewone suikerbietenteelt die uitzondering gekregen heeft op het gebruik van bepaalde pesticiden door hun volken veel geraffineerde suiker te geven als wintervoeding. Daarnaast behandelen ze tegen varroa wat een korte termijn oplossing is.
En misschien een beetje geitenwollensokken gedoe: “Wij,”natuurlijk imkers, geven bijen de vrijheid om te sterven”….
Het is een uitspraak van Torben Shiffer: “ Bees have the right to die… Bijen hebben het recht om te sterven “
In de zoo van Antwerpen worden er ook dieren in leven gehouden die daar van nature niet thuis horen maar toch slaagt me erin. Kippen op legbatterijen blijven ook in leven en leveren elke dag hun eitje ondanks on-ethische situaties. Bijen in klassieke setting blijven hun ding doen en honing produceren. Ze kunnen niet anders zou ik denken?
Als je hen de vrijheid geeft geven ze er soms de brui aan wat hun volste recht is… zou ik denken…
Zou ik denken…

Jef

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Dermul Bart

    Het is natuurlijk een breed verhaal.

    Eerst en vooral is de natuurlijke levensomgeving verstedelijkt of vervuild door landbouw en tuinbouw. Dat op zich heeft, zoals je zelf schreef, impakt op het aantal volkjes.

    Bijkomend, ‘bijna’ iedere imker wilt stiekem toch honing. Liefst nog veel ook. Het is tenslotte een manier om je kosten terug te verdienen en de aankoop van je materialen financieel draagbaar te houden. Ook daar zit een economie.

    Een andere terechte opmerking is dat er in een dorp verschrikkelijk veel imkers zitten (regio merelbeke OVl). Ik heb maar een vermoeden, een volk die zich bevind uit die regio doet het opmerkelijk beter. Of is het de afstand tussen mijn volken die haar impact heeft (darwinian beekeepers ‘Seely’).

    En toch komt er honing binnen. Vaak zelfs veel… Het ene volk overleefd, het andere niet.
    Varroa is geen parasiet die plots opduikt om natuurlijke selectie uit te voeren. Het is geen Darwiniaans effect. Wel een effect van ons, de mens. Transport, économie en de zeer kleine wereld hebben hun impact gehad op de verspreiding, maar ook op de algemene levenskwaliteit. (en op ons, toch ?)

    Waarom sterven bijen…? Geen idee, vroeger waren er misschien minder imkers… Over die gegevens beschik ik niet. Was de natuur gezonder? Geen idee…

    Dus het is een open vraag met veel argumenten en gesprekken.

    Alvast dank voor de inputs. Stof om over na te denken. Hopelijk kan ik nog veel jaren imkeren of bijen houden.

    Groetjes

    Bart

  2. jef wynants

    Dag Bart, Bedankt voor jou reactie. Ik ken ondertussen veel imkers ( of een aantal tenminste) die niet uit zijn op honing.
    Ik zou op termijn graag een heel klein beetje honing oogsten maar alleen als er overschot is ; de meest logische werkwijze daarbij is oogsten na de winter. Vroeger werden de bijenkasten bij lentecontrole geopend op de naamdag van St Jozef; 19 maart , en als er dan nog honing op voorraad was werd die geöogst. Ik zou zeggen om iets gelijkaardigs te doen als de kersen beginnen te bloeien ; vanaf dan is er nectar in de aanbod à volonté. ( en dan nog als de weersomstandigheden mee zitten ).
    We geven massaal veel geld uit aan hobby’s ( vliegtuigreizen bijvoorbeeld ) , waarom zouden wij als hobby imker dan geld moeten verdienen aan die bijen?
    Verder ben ik van mening dat de natuur gezonder was in tijden voor pesticiden ; in mijn jeugdjaren zag ik nog korenbloemen bloeien in de toen nog aanwezig zijnde korenvelden. In de mais zie ik niks.
    Ook bedankt voor jou input.
    Jef

  3. BartD

    Terecht 🙂
    Ik ben benieuwd. Ik merk alvast op, dat na de winter vaak heel weinig over blijft … Dan bedoel ik de kasten die overwinteren op eigen voorraden.

    Succes

  4. Jan Goedkoop

    Mooie discussie. Alleen oogsten wat er overblijft na de winter is ook mijne ding. Wordt er ook nagedacht over het energie verbruik van de bijen (vooral gedurende de winter)? Alle warmte moeten ze zelf maken, ook de warmte die verloren gaat. En dan nog de slijtage aan de CV zelf. Heb dit jaar zwermen gehuisvest in extra geïsoleerde TBH’s, met tot nu toe prachtig resultaat. Benieuwd hoe dat er na de winter uitziet. In mijngedachten is het de beheersing van het binnenklimaat door de bijen zelf dat meer aandacht van de, ook natuurlijke, imker vraagt. Het raakt ook aan de kwaliteit van het volk en de levensvatbaarheid op de lange termijn. Zie o.a.Torben Schiffer.(zie ook http://www.immentuin.nl)

  5. Gerard

    Tjah,

    Wij oogsten wel voor de winter de honing. Onze ervaring is toch dat bijen op suiker beter overwinteren dan op volledig eigen honing. We imkeren met 500 volken dus weten waar we over praten..

    (https://www.honingonline.nl)

  6. jef

    Beste, Als je 500 volken hebt dan ben je een bijenboer en geen imker . Dan moet je schrijven ” wij bijenboeren met 500 volken en dus weten we waar we over praten “.( maar de naam imker niet waardig!) . En jullie kennen zeer zeker de beste technieken om volken in leven te houden en zo veel als mogelijk honing te stelen en suiker in de plaats te geven. Maar je bent wel eco-terrorist;
    Je rooft het landschap leeg ( via jou bijen ) en je ondersteunt de suikerindustrie die nog uitzondering gekregen heeft op het gebruik van neonocotinioden. Het is jullie volste recht te boeren zoals jullie zelf willen maar eerlijkheid mag ik wel vragen.

Geef een reactie