Dag beste mensen. Vandaag maar eens geregistreerd. Alles wat ik te weten kan komen over oa (wilde) bijen is welkom. Ik ben 67 en woon met mijn vrouw in zuid-oost Friesland in een verbouwd keuterboerderijtje met in totaal 1 ha grond. Ik heb op dit moment 3 Carnica volken in Segeberger kasten: 1 geschepte zwerm die niet zo heel agressief is en twee volkjes met elk een gekochte F1 moer. Ik probeer in m'n tuin zoveel mogelijk inheemse drachtplanten te krijgen en ik ben bezig om een flink stuk weiland om te vormen naar bloemrijk grasland maar dat valt best tegen en kost de nodige jaren. Het zou fijn zijn om hier mensen te ontmoeten die hier ervaring mee hebben.
Welkom op het forum beste.... Ik wou je graag bij je naam noemen maar kon die nergens vinden.
Beste Lendenbesten dus maar.
Mijn eerste reactie is: neem rustig de tijd om onze website, waar dit forum deel van uit maakt, uit te pluizen.Op de homepage staan een een hele reeks artikelen. Oa over honingbijen in het wild.
Er zijn ondertussen ook al behoorlijk wat blogs gepubliceerd over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar die zijn in categorieën onderverdeeld en dat het zoeken vergemakkelijken. Ikzelf ben niet goed geplaatst om je advies te geven wat betreft de aanpak van je weiland. Laat ons hopen dat anderen op dit forum dat wel kunnen. Maar dus warm welkom en gooi je vragen maar in het forum.
lode
Bijen in Arc-Wattripont & Ronse
@lendenbesten
Dag Len. (Ik raad maar naar je naam, verder moet je daar niets achter zoeken. Als je anoniem wenst te blijven mag dat ook.) Welkom op HET forum 😍
Mag ik je vragen op welke manier je het weiland momenteel omvormt tot bloemrijk grasland? Dan kunnen we eens bekijken op welke manier het proces eventueel nog wat versneld kan worden. (Op een duurzame manier)
Bijen in Schilde (woonplaats)
@lode @lucpintens Hallo. Mijn naam is inderdaad Len. En m'n achternaam is den Besten. Ik heb een stuk weiland van (voorlopig) ongeveer 30 bij 30 meter uitgekozen voor het bloemrijk grasland. De vorige eigenaar had er Friese paarden lopen en zelf heb ik er tot 2019 3 Tamworth zeugen op laten lopen. Geen idee hoelang het duurt voordat de mest op zandgrond is uitgespoeld. Vanaf 2019 steeds gemaaid en het maaisel afgevoerd. Raaigras is nogal sterk en dominant dus vond ik het op een gegeven moment tijd voor zwaarder geschut. Met een frees achter m'n Kubota heb ik het stuk gefreesd. Achteraf is dat misschien niet zo'n verstandige zet geweest. Inmiddels is het weer stevig begroeid, eerst met kleefkruid nu weer met overwegend gras. Ik ben nog niet toegekomen om in te zaaien maar ik vermoed dat het kiemende zaad snel overwoekerd zou worden.
@len @lucpintens
Tweede poging: Dag Len,
Mijn kennis over een efficiënte aanpak van jouw grasland is al te beperkt maar ik wed dat Luc wel met een aantal ideeën komt. En hopelijk ook andere forumgebruikers.
Ikzelf heb de idee van bloemenweides en co wat achter mij gelaten na een paar niet geslaagde pogingen. In de plaats heb ik permanente struiken, bloembollen en boompjes gecombineerd en de bijen en andere insecten en ook de vogels lijken daar best heel blij mee. Ikzelf trouwens ook. Ik bedek de bodem tussen de planten en daardoor weinig werk. Heb echt honderden en honderden bloembollen (alles bio uiteraard) overal tussen geplant en in 't voorjaar is het hier kleurrijke pracht. Maar eens zien wat Luc gaat vertellen.
Warme groet
lode
Bijen in Arc-Wattripont & Ronse
@lode Nog mijn dank voor je warme welkom. Ik begrijp je goed als je spreekt over niet geslaagde pogingen. Ik vermoed dat ik nog jaren moet maaien en afvoeren, maaien en afvoeren. Maar misschien kan ik de verschraling wat bespoedigen door zand door te mengen. Verder is het geen halszaak. Eerder tijdverdrijf met als doel om de insecten en vogels wat te helpen.
Ja, maaien en maaisel afvoeren, dat dacht ik al. De grond verarmen, dan komt er stilaan meer variatie omdat grassen op rijkere gronden goed gedijen.
Als het land ervoor door dieren begraasd en dus ook bemest werd, kan dat lang duren, dat verarmen.
Ik zou proberen wat bij te zaaien. Gevoel volgen, wat zou hier kunnen staan, wat zou ik hier graag bij zetten? ...
Bijen in Schilde (woonplaats)