Meldingen
Alles wissen

Zwerm gezocht

5 Berichten
3 Gebruikers
3 Reactions
1,377 Bekeken
Bert Harberink
(@bert-harberink)
Berichten: 8
Active Member
Topic starter
 

Graag toon ik mijn belangstelling voor één of twee zwermen. Bij voorkeur in midden Nederland en van lokale "zwarte" bijen die niet behandeld zijn.

mijn bijen staan en vliegen in Diepenveen ( NL ) in de uiterwaarden van de IJSSEL.

 
Geplaatst : 23/04/2021 7:37 pm
LucPintens reageerde
(@adriaan)
Berichten: 45
Trusted Member
 

Hoi Bert,

Ik heb dit jaar zwermen op overschot die voldoen aan jouw beschrijving (zie mijn bericht in: Markt) behalve dat je wat ver bij mij uit de buurt woont (ik woon in de buurt van Tienen, Belgie). 

Dichter bij jouw in de buurt (Wezep, ca 40 minuten met de auto) zit korfimker Rob van Hernen 

http://www.degoederaat.nl

Neem zeker eens contact met hem op, hij heeft honderden korfvolken en zoekt in het zwermseizoen hulp bij de zwermwacht. Ik heb dat ook enkele jaren gedaan en kon toen ook wat zwermen bemachtigen.

Mijn eigen bijen stammen deels van zijn volken af (en van Texelse en Chimay zwarte bijen) en doen het al vier seizoenen prima zonder behandeling.

 

 
Geplaatst : 24/04/2021 9:19 pm
Bert Harberink reageerde
(@brtdrml)
Berichten: 8
Active Member
 

@adriaan Nog steeds zwermen op overschot? 

Zo ja, dan wil ik wel naar tienen rijden. 

 

Maar waarom heb je zoveel zwermen? Doe jij enkel korfimkeren? 

 

Veel dank,

Bart

 
Geplaatst : 19/05/2021 2:56 pm
(@adriaan)
Berichten: 45
Trusted Member
 

@brtdrml

Hoi Bart, 

Het aanbod staat nog steeds en ik kan je op de lijst plaatsen indien je dat wenst. Je staat in dat geval als nr. 10 genoteerd.

Ik heb dit jaar 27 volken uitgewinterd (1 overleefde de winter niet) en ik ben vanaf 2017 helemaal gestopt met Varroa behandelingen.

In eerste instantie was mijn verwachting een hoge wintersterfte te krijgen en om die op voorhand te compenseren heb ik, volgens de 'Bond-methode (live and let die)' drie maal meer volken ingewinterd dan dat ik in het voorjaar wil overhouden. Aangezien ik graag wil imkeren met 7 a 10 volken, winter ik dus tussen de 21 en 30 volken in.

Ik heb nu het luxe probleem dat mijn bijen, sinds ik gestopt ben met behandelen nauwelijks wintersterfte hebben gekend en bij gevolg start ik telkens het seizoen met meer volken dan de bedoeling is. 

Kortom ik moet gewoon een aantal zwermen verkopen om te voorkomen dat het hier helemaal uit de hand loopt.

Ik werk voornamelijk met Kempische kasten en ik laat mijn bijen in principe gewoon zwermen of ik maak schudzwermen (oude moer + ruim de helft van de bijen, maar pas nadat belegde doppen zijn waargenomen). Een natuurzwerm heeft mijn voorkeur en een schudzwerm is de beste benadering van die situatie qua broedloosheid e.d. Tot nog toe accepteren mijn buren het zwermgedrag van de bijen (vingers gekruist).

Dat mijn bijen mogen zwermen heeft er in het verleden toe geleidt dat ik er een deel kwijtspeelde die dan hopelijk een goed plekje vonden in het nabijgelegen Begijenbos. Tegenwoordig heb ik mijn moeren gemerkt met een ferro-metalisch rugschildje van Apinaut en staat er in de zwermtijd een magneetje voor de invliegopening. Als de zwerm vertrekt blijft de moer aan het magneetje plakken en slaat de zwerm terug en kan je haar inkooien en met de zwerm in een nieuwe kast zetten. Het is niet feilloos: bij stille moerwissel, nazwermen en kasten met en hoek af werkt het niet.

Het voordeel is dat ik de kasten in de zwermtijd in principe nauwelijks hoef te inspecteren.

Overigens gaat het met de zwermdrift dit jaar niet zo goed vooruit, vermoedelijk vanwege het aanhoudende koele en natte weer. Ik heb tot nu toe pas 7 zwermen gehad waarvan ik er twee heb doorverkocht aan natuurlijke imkers op mijn lijst. De niet verkochte zwermen hebben een F1 of P-moer die ik wil behouden om mijn omgeving te verzadigen met zwarte darren.

 

 

 

 

 

 

 

 
Geplaatst : 19/05/2021 4:53 pm
Bjorn reageerde
(@brtdrml)
Berichten: 8
Active Member
 

@adriaan.

Super veel dank, al moet ik mijn beurt reeds doorgeven ?. Ik heb het geluk gehad om op drie dagen, drie zwermen te vangen. De laatste was zelfs een apart verhaal! De tros spatte uiteen! Ik vermoed dat de zwerm er al dagen hangt en het huidige weer....

Deze vliegen de boom in! Letterlijk toch.

 

Merci voor de tip met de magneet. Zal ik zeker eens dieper bekijken.

Groetjes 

 
Geplaatst : 26/05/2021 8:59 pm
Deel: