Na al die onheilspellende en alarmerende berichten over imkers die enorme verliezen hebben (vooral Nederland denk ik), vroeg ik me af hoe het hier zit, bij imkers die niet behandelen?
Ik heb 1 verlies, maar dat volkje was zeer zwak door te enthousiast zwermen te produceren en het moedervolk zwak achter te laten. En dan kwam er zwartzucht in de kast.
Voor de rest heb ik geen verlies, waarvan 4 (moeder)volken nu hun 4de jaar ingaan. De rest zijn allemaal zwermen en dus jongere volken. Moet er wel bij vertellen dat ik die kasten helemaal niet heb opengedaan, de laatste 2 jaar.
Ondanks dat er traditionele behandelende imkers zijn met 100% verlies wordt er steeds gewezen naar factoren als; droge zomer, nat voorjaar, pesticiden, slecht inwinteren,.. pesticiden is uiteraard een belangrijke factor, maar waarom wordt er nooit naar de manier van imkeren gekeken? Varroa behandelingen, artificiële zwermen, oneindige stapels honingzolders, 100-en volken op 1 stand, suikerdeeg etc.. lijken nooit besproken te worden. Ik snap er echt niets van.
Dus ik eindig waar ik mee begon, ik ben benieuwd naar jullie bijenwinter.
Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert
Hoi Joris, goed te horen dat je uitwintering goed ging.
Bij mij was de vorige winter '21-'22 een hele slechte met 70% verlies. Ik had nog 9 volken van wisselende sterkte over en heb de zomer van 2022 gebruikt om mijn bijenstand weer op peil te brengen.
Ik heb dit gedaan met de minst belastende vorm van kunstzwerm die ik weet: de een-raams broed-aflegger volgens het systeem van Pia Aumeier.
Ik heb natuurzwermen voorlopig (op een enkele na) even moeten opgeven omdat het de buren toch wat teveel werd.
Uiteindelijk ging ik de winter in met 34 volken en ben nu uitgewinterd met 30. Dus ruim 10% verlies. Ik ben niet ontevreden.
Dit wordt mijn 7e seizoen zonder behandeling.
@adriaan Ik herinner me nog die mindere winter met je bijen vorig jaar. Heb je al wat inzichten of enige verklaringen kunnen ontdekken? Ik ben content te horen dat het dit jaar zo goed is verlopen.
Interessant dame, Pia. Ik kende ze nog niet.
Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert
@joris-de-kerpel dag Joris
ik ben met 3 volkjes de winter in gegaan. En er heeft maar 1 volk het overleefd. Dit was een late zwerm.
Heb juist een Einraumbeute gebouwd met wanden van 47mm dik met isolatiegedeelte een verlucht dak. Ik hoop met de ERB meer succes te hebben.
Bijen in Bazel(woonplaats)