Je bekijkt nu Transitie in de bijenzorg

Transitie in de bijenzorg

In 2016 publiceerde ik een eerste versie van “Transitie in de bijenzorg”.
Sedertdien is er echter heel wat gebeurd en zijn er ook belangrijke wetenschappelijk vernieuwende inzichten gekomen. De verhouding van honingbijen met andere bestuivers is beter gedocumenteerd. Er is meer inzicht in de globale achteruitgang van insecten. Het klimaatdebat is sterk aangezwollen. Als imker, als lief-hebber van bijen, staan we daar middenin. Enerzijds klinkt de roep naar een meer natuurlijke manier van bijen houden steeds luider maar dat neemt niet weg dat een andere groep bijenhouders kiezen voor een weg die nog meer technisch en kunstmatig is.

TRANSITIE

Transitie betekent dat de mens zijn gedrag bijstuurt naargelang de inzichten in de samenleving evolueren. Het uitgangspunt is de vraag hoe we kunnen komen tot een echt duurzame manier van “werken” met bijen. In dit werk ga ik dieper in op de echte oorzaken van bijensterfte en de gevolgen van menselijk ingrijpen op bijenvolken. Welke zijn de voor- en nadelen van het invoeren van koninginnen, van bepaalde vormen van selectie of van kunstmatige inseminatie? Welke gevolgen hebben de keuze van een bijenras, technische ingrepen als het snijden van darrenraat of het gebruik van waswafels?

HET OBJECTIEF

Mijn doel is elke imker uit te nodigen om na te denken over de keuzes die we als imker maken en daarbij te vertrekken van het huidige maatschappijbeeld. Ik wil echt respect hebben voor ieders keuze, maar ik formuleer in mijn boek toch zo duidelijk mogelijke visies gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ik kader dit uiteraard lokaal maar probeer dat even goed te doen op wereldvlak.  We worden immers geconfronteerd met een huidige uitstervingsgolf en met het overschrijden van de draagkracht van onze planeet aarde. Wetenschappelijke studies, de kritische blik van mensen met ervaring en terechte ethische vragen dienen als basis om de voor-en nadelen van menselijke ingrijpen in vraag te stellen en/of te verklaren.

PRAKTISCH

Anton Transitie Flyer
Het boek omvat 96 pagina’s A4 in vierkleurendruk en kost € 25 (exclusief verzending).

Het wordt opgestuurd na storting:
* Voor België van € 30
* voor Nederland van € 34,5

0p rekeningnummer van Anton BE04 9731 6531 6831 met vermelding van uw naam en adres.
Meer info: anton@natuurlijkimkeren.org

 

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Ik ben benieuwd naar de inhoud van het boek! Net aangekocht en in blijde verwachting van het leesvoer!

 2. jef wynants

  Het blijft mij verwonderen dat er “enkel” vanuit wetenschappelijk oogpunt gekeken wordt.
  Zeer zeker met de bijen zijn er spirituele achtergronden die mee spelen.
  Uiteraard is dit een persoonlijke keuze.
  Een boek dat daarmee rekening houd zou met 9.600,- pagina’s niet toe komen.
  Met 9.600.000,- waarschijnlijk ook nog niet.

  Jf

  1. lode devos

   Jef,

   Ik moet niet verbergen dat dergelijke reacties mij vooral blijven verbazen. Jij vindt dat Anton “enkel” vanuit wetenschappelijk ogpunt kijkt? En duidelijk “niet spiritueel”. Wat is spiritualiteit voor jou? Anton gebruikt vrij veel “exact” materiaal in zijn werk maar voor mij is dit alles duidelijk spiritueel geïnspireerd. Eigenlijk heb ik weinig zin meer om zaken als “wetenschap” en “spriritualiteit” tegenover elkaar te zetten. Of, of. Ik ervaar de spiritualiteit doorheen de wetenschap. Zeker als ik bij Anton zaken lees als: “Bijen dwingen niet alleen mijn respect af, ze dwingen mij tot nederigheid. Ze brengen me in verwondering. Ze laten me reflecteren over mijn gedrag”. Voor ne simpele mens gelijk ik is dat al ruim spiritueel genoeg.

Geef een reactie