Meldingen
Alles wissen

2 studies over behandelingsvrije bijen

3 Berichten
2 Gebruikers
1 Vind-ik-leuks
224 Bekeken
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Twee Engelstalige artikels over bijen die hun plan trekken zonder behandelingen. Let wel, het zijn altijd wel situaties en omstandigheden die gelden voor de de lokale bijen ginder, maar in grote lijnen kunnen we zeker dezelfde conclusies trekken denk ik. 

 

1. Steve Riley's UK experiment

Een groep imkers uit Engeland beslissen voor een tijdspanne van 5 jaar de bijen niet meer te behandelen. Alles wordt nauwkeurig gemonitord. Inspirerend!

https://www.beelistener.co.uk/beekeeping/developing-varroa-resistant-bees-steve-rileys-guest-blog/

 

2. The Cuban Case

De politieke situatie in Cuba zorgde er voor dat de prijs van pesticiden en dergelijke onbetaalbaar was voor de imkers of boeren. Ondanks de zware verliezen door de varroa hebben zij via andere methoden er voor gezorgd dat ze nu (volgens sommige media) de grootste varroa resistente bijenpopulaties hebben. Hier volgt een wetenschappelijk artikel. Randinformatie is gemakkelijk te zoeken op Goegel. 

https://www.nature.com/articles/s41598-022-19871-5

 

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 05/08/2023 11:25 am
LucPintens reageerde
(@adriaan)
Berichten: 44
Trusted Member
 

Bedankt, heel interessant. ik heb hier wel even de tijd voor nodig om het grondig door te nemen maar een eerste indruk wil ik al wel geven over de studie in Engeland.

Er worden een aantal  resistentie kenmerken geïdentificeerd die ook meetbaar zijn. Aan de hand van de metingen wordt aanbevolen van een bepaalde moer niet verder te telen. Dit lijkt een zinnig advies. Maar... wat als juist die moer een nieuwe resistentie eigenschap in zich draagt?

De methode van prof Thomas Seeley (darwinian beekeeping) sluit dit soort 'menselijke fouten' uit door verder te gaan met overlevende bijen ongeacht gemeten resistentie mechanismen. Op deze manier komt de natuurlijke selectie terug in de bijenhouderij.

Verder juich ik ieder initiatief om niet te behandelen toe dus chapeau voor de Engelsen.

 

 
Geplaatst : 05/08/2023 3:19 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
Topic starter
 

Wel, dat is een bedenking die ik me ook maak. De motivatie om toch steeds nieuwe koningen in te voeren blijkt toch sterker te zijn dan evolutie te laten gebeuren door natuurlijke selectie. Heeft het met een gebrek aan geduld, geld of met controle te maken? Ik weet het niet.

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 05/08/2023 6:18 pm
Deel: