Meldingen
Alles wissen

Levende boom

Dirk Thienpont
(@dirk-thienpont)
Active Member

Weet niet of ik op het juiste forum zit,  maar ik heb een vraag

ben bij vrienden in Frans-Vlaanderen en die hebben 2 populieren aan de rand van een bos En die moeten gerooid worden. De ene heeft een omtrek van 160cm en een doorsnede van +/-58cm, de andere 140cm en 45cm. Is het een idee om deze op een zekere hoogte af te zagen en de resterende stronk uit te hollen om bijen in te houden. Een beetje een ‘levende’ Schiffer Tree ? Denk je dat dit mogelijk en zinvol is ?

Citeren
Topic starter Geplaatst : 11/07/2020 12:15 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Moderator Moderator
Geplaatst door: @dirk-thienpont

Denk je dat dit mogelijk en zinvol is ?

Mogelijk is het zeker, en zinvol als er iemand bijen in wil gaan houden. Zo'n stam uithollen is veel werk, en als het droogt kunnen er barsten in komen. Je kan ook de hele stam afzagen en dan stukken uithollen. Die kan je verplaatsen en overal gebruiken...
Vers hout direct uithollen heeft het voordeel dat er minder gemakkelijk barsten in komen, want de kern die anders langst nat blijft en voor barsten zorgt, is dan weg. 
Dus als iemand het werk erin wil steken om uit te hollen, en iemand gaat er bijen in houden, dan is het zinvol...

Bijen in Brecht en Schilde (woonplaats)

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 11/07/2020 1:19 pm
Lode Devos
(@lode)
Lid Admin

@dirk en @lucpintens
Beste Dirk en andere forum-lezers,
Luc, die al reageerde is ls niet alleen de moderator van dit forum maar ook lid van onze Werkgroep Natuurlijk Imkeren. Hij heeft voorgesteld dat we met de werkgroep de mogelijkheid zouden onderzoeken om een workshop rond boomimkeren, inclusief het uithollen en bij-klaar maken van stukken boomstam.
Deze werkgroep is trouwens onder andere opgestart door mensen die zo'n workshop opgezet hebben in de Ardennen een paar jaar terug. Daar komt nogal wat bij kijken. Maar een paar mensen van de werkgroep hebben boomstammen staan bewoond door bijen. Op internet is er veel te vinden. Zoeken onder Zeidlerei of bijv. dit: http://www.ruchetronc.fr. En bekijk al zeker eens dit filmke: https://vimeo.com/50087401.
Wat populier betreft. Dit is niet de meest duurzame houtsoort. Duurzaam in de zin van niet zeer weerbestendig en gevoelig aan rot, zeker bij grondcontact. Maar je behoudt natuurlijk vrij dikke wanden en als je de onderkant bijv. op een bak met roofmijten zet is er geen grondcontact.
Ik ben geen specialist in boom-imkeren, verre van, maar er is duidelijk interesse en we zien wel of we met iets konkreets kunnen komen. Maar het uithollen van die stammen in hanteerbare lengtes is zeker de moeite. Maar zoek eerst een goeie manier om dat te doen.
Hou ons op de hoogte

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 12/07/2020 10:23 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Moderator Moderator

Ter aanvulling hier nog een leuk en inspirerend filmke: Rewilding the honey bee with log hives

Bijen in Brecht en Schilde (woonplaats)

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 13/07/2020 12:12 pm
Deel: