Hapicultuur in prak...
 
Meldingen
Alles wissen

Hapicultuur in praktijk

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
335 Bekeken
(@alexvermeulen)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 
Hallo,
 
Blij om bij natuurlijk imkeren te zijn !
laat me even voorstellen; Ik volg een imkeropleiding van 2 jaar, en ben ook begonnen met 4 korven. Ik heb voor Dadant korven met 10 kaders gekozen. Heb een tijd bekeken om met Warré te beginnen, maar het was moeilijk om goede begeleiding en kolonies vooor Warré te vinden.
 
Mijn doel is niet honingproductie, maar de wereld van bijen en insecten beter te kennen, meer in de natuur zijn, en ja evt honing is een mooi geschenk.
 
Ik heb de Dadantkasten omgebouwd om met pseudo-scorpios de Varroa te bestrijden, ondertussen merk ik dat er geen pseudo-scorpios meer zijn, en dus nog verder moet zoeken om het beter te doen werken. Mijn doel is om zonder producten de varroa te bestrijden.
 
Verder zou ik ook graag niet bijvoederen met suikersiroop, maar de kolonies laten overwinteren op hun eigen honing, maar hoe dit te doen met Dadant kasten ? De algemene regel is dat je geen honingkamers laat staan, omdat bij koude winters de bijen te moeilijk deze additionele ruimtes kunnen warm houden, en ook niet meer omhoog gaan honing halen.
 
Apicentrische Bijenteelt is een mooi principe, dat ik graag stapsgewijs wil toepassen met mijn bestaande Dadant kasten, maar hoe dit te doen ?
  • natuurlijke varroabestrijding
  • hoe bijen laten overwinteren op honing in Dadant kasten ?
  • laten uitzwermen, dan zwermen vangen ?
Hebben jullie hier al ervaring mee ?
 
mvg
Alex Vermeulen
 
Geplaatst : 05/07/2023 6:48 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

Dag Alex,
Goed dat je onze website en het forum gevonden hebt.
Ervaring leert ons dat er tijdens de zomer niet al teveel activiteit is op het forum.
Maar weet dat je heel welkom bent en er zijn zeker antwoorden op jouw vragen. Maar als 't over bijen gaat bestaat er zelden "hét juiste antwoord". Er zijn meestal meerdere meningen en opties waaruit elk toch zijn eigen benadering moet afleiden. Daarom ook dat we met onze beweging een echt open huis willen zijn. Je kan al heel wat info vinden ivm jouw vragen op onze website. Bijv. over omgaan met varroa. Als je via de zoekfunctie werkt krijg je al wat links. Ook op dit forum staat er al één en ander.
Bijen laten overwinteren op eigen honing is voor ons een evidentie en niet ingewikkeld. Kwestie is van zeker voldoende honing in de kast te laten. Dadant zijn wel voor iemand als ikzelf zeer grote kasten. Gebruik je honingzolders? Hoeveel honing zit er voor de winter in de broedkamer? Ik neem nooit een risico en oogst vaak geen honing voor de winter. Tenzij er echt duidelijk overschot is. Maar voor een groot dadant volk zou ik toch vlug zo'n 15kg honing laten. Ik schat dat een raam uit de honingkamer tussen 1,5 en 1,8 kg honing bevat en één uit de broedkamer 2kg en meer. Maar nogmaals: zeker ruim voldoende voorraad honing laten. Oogsten kan ook na de winter als de dracht in de lente goed op gang komt de rest van de winterhoning oogsten (en dus zeker GEEN suiker voederen).
Over zwermen en zwermen vangen: ook hier te vinden op de site. Bijv. zeer leerrijk de ervaringen van Pieter. Geef gewoon "zwermen" in de zoekfunctie op de homepage.
Er staat veel info enerzijds in de vaste hoofdstukken maar ook heel veel in de blogs.
Ik hoop dat je hier al een eind verder mee komt
lode
Als je mij wil contacteren: lode@natuurlijkimkeren.org  maar gebruik gerust en absoluut het forum!!!

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 11/07/2023 11:45 am
Deel: