Groet uit Diepenvee...
 
Meldingen
Alles wissen

Groet uit Diepenveen

7 Berichten
4 Gebruikers
5 Vind-ik-leuks
1,038 Bekeken
Bert Harberink
(@bert-harberink)
Berichten: 8
Active Member
Topic starter
 

Als nieuw lid wil ik me graag ( kort ) voorstellen. Ik ben de jongste niet meer ( 72 ) en ben afgelopen jaar weer gestart met bijen houden. In het verleden heb ik traditioneel bijen gehouden en ben nu voornemens zo goed mogelijk BD te imkeren. Mijn bijen ( 3 spaarkasten overgenomen van een stopper ) staan op een BD landbouwbedrijf aan de IJssel. Na een goed doorlopen winter wil ik komend jaar de stap maken naar de natuurbouw kasten van Wim grasstek. momenteel ben ik een spaarkast aan het ombouwen naar natuurbouw. vorig jaar heb ik een cursus gevolgd van Jos Willemsen en wil alleen maar zo goed mogelijk (Natuurlijk ) BD proberen te imkeren. Ik hoop ook via dit forum en de website zoveel mogelijk kennis op te doen.

mijn bijen staan en vliegen in Diepenveen ( NL ) in de uiterwaarden van de IJSSEL.

 
Geplaatst : 22/12/2020 3:27 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

Dag Bert, en welkom op het Natuurlijk Imkeren Forum. De bedoeling hier is inderdaad dat we ervaringen kunnen uitwisselen en zodoende kunnen leren van elkaar.

Bedankt om onze groeiende groep te verrijken met jouw aanwezigheid.

Luc

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 22/12/2020 10:06 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
 

Hoi Bert!

 

Welke aanpassingen doe je dan aan de spaarkast?

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 28/12/2020 8:46 am
LucPintens reageerde
Bert Harberink
(@bert-harberink)
Berichten: 8
Active Member
Topic starter
 

@joris-de-kerpel dag Joris,  ik heb gekozen voor gebruik van zoveel mogelijk aanwezig materiaal en ben tot de volgende stappen gekomen. 1. verwijderen metalen afstandstrips in BK. 2. handhaven bestaande raampjes waar draad verwijderd is en driehoeklatjes aan boven- en achter zijde. 3. aan weerszijden een verlengd kantraam. 4.onder de BK een HK koppelen waardoor één geheel. 5. bodem met rooster en schuiflade en vliegopening handhaven. 6 raamafstand 35 mm. met behulp van afstandsschroeven. 

Ik verwacht dat de bijen geheel bovenin starten met bouwen en verwacht dat ze ( daarna ) ook gaan bouwen aan de onderzijde van de raampjes waar ik geen driehoeklatje monteer.  ( ?? )

Dan is het straks aan de bijen om te kijken hoe zij hiermee omgaan. misschien moet ik alsnog de onderste HK vervangen door BK  en eigenlijk wil ik naar een nieuwe ronde vliegopening maar daar wacht ik nog even mee.

Ik ga met deze kast niet reizen en zo weinig mogelijk openen.

het belangrijkste : straks moet er een zwerm zijn die bovenstaande accepteert . 

Groet.

mijn bijen staan en vliegen in Diepenveen ( NL ) in de uiterwaarden van de IJSSEL.

 
Geplaatst : 28/12/2020 11:46 am
LucPintens reageerde
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
 

@bert-harberink

 

Hey Bert,

Ik heb zelf ook enkele kasten omgebouwd, vandaar mijn interesse. Mooi idee alvast!

 

Van de ramen heb ik enkel de toplatten behouden. Geen miserie dus met eventuele aanbouw aan de onderkant. ik behoud ook enkel de broedkamer, en plaats als de tijd rijp is er een warré hoogsel onder of boven. Zo ga ik op termijn het volk in een warré setting verhuizen zonder al te veel stress te veroorzaken. Ik heb de laatste dagen veel gelezen en gezien over de gezondheid van bijenvolken en 1 van de zaken die ik toch zeker onthoud is dat grote kasten zeker geen positieve invloed heeft. Daarom wil ik op termijn van die simplex af. 

Laat zeker weten hoe je zwerm het doet!

 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 28/12/2020 12:59 pm
(@lode)
Berichten: 45
Lid Admin
 

Joris en Bert,
Jef Wynants is niet actief op dit forum (vermijd nogal computers...) maar de man heeft veel ervaring met ombouwen van allerlei bestaande kasten. Heeft simplex en Warré omgebouwd om veel betere isolatie te hebben, om de kasten leefbaar te maken voor boekschorpioenen enz ... Hij is zeer artistiek en ontwerpt ook zelf super mooie bijenhuizen. Indien interesse kan je hem altijd mailen (dat doet Jef wel) met mijn groeten.
Hij wisselt graag ervaringen uit. De man woont in een bijenparadijs te Landskouter (deelgemeente van Oosterzele in de buurt van Gent)
jef.wynants@telenet.be

Bijen in Arc-Wattripont & Ronse

 
Geplaatst : 30/12/2020 10:38 pm
Joris De Kerpel
(@joris-de-kerpel)
Berichten: 148
Lid
 

@lode Dank! Mailje is gestuurd! 

Bijen in Beerzel, BD-landbouw De Akelei (Schriek) en Weert

 
Geplaatst : 31/12/2020 2:27 pm
Deel: