Meldingen
Alles wissen

Behandelen of niet behandelen ?

4 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
382 Bekeken
(@alexvermeulen)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 

Ik heb in het voorjaar 2 Dadantkasten op compostbakken geplaatst met erin compost en scimitus. De compostbakken maakte ik 20 cm breder dan de kast, met een luikje, zodat ik van opzij in de compost kan. De bakken staan direct op de grond opdat de grond in de bak niet volledig uitdroogt en er in princiepe nooit water bijgedaan moet worden. Op de compostbak komt dan het bodemelement waar ik extra verluchtingsgaten in maakte en daarop dan de broedkamer.

In het begin was bij een van de kasten veel vocht in de kast. Het was natuurlijk een erg nat voorjaar. Ik heb die kast enkele cm omhooggebracht door 2 latten tussen de compostbak en de kast te doen, zodat er meer verluchting is. Na enkele dagen was het vocht al weg. Bij de andere kast heb ik dit ook zo gedaan, omdat zo de bijen minder energie moeten verspillen aan vochthuishouding, en via de latten de scimitus toch nog in de broedkamer geraken.

Enkele weken geleden controleerde ik de scimitus in de grond van de compastbak, maar ik zag geen enkele meer met de microscoop... Ik kocht de scimitus bij Biogroei in Leuven.

Deze maand plan ik terug scimitus te kopen, direct in de compostbakken te doen, en zo de varroa groei te reduceren.

Ik vermoed dat een juiste samenstelling en vochtigheid van de compost belangrijk is, en dit bij mij niet goed gelopen is : te vochtig in de lente (moeilijk voor de scimitus om te overleven als het te nat is), er liep te veel water van het dak van de korven in de bak; te droog na de lente, wat opnieuw moeilijk is voor hen.

Ik heb geen zin om geautomatiseerde bevochtigingsinstallaties te plaatsen met vochtmeters, waterton, waterkleppen etc; 

Ik hoor graag jullie ervaringen en tips !

Meer en meer wordt er gesteld dat je de bijen zelf het probleem moet laten oplossen, dus ook niet met scimitus behandelen (wat ook behandelen is ? ).

Hebben jullie hier ervaring mee opgebouwd ?

ter info : ik woon in Wallonië, regio Namur, mijn bijen staan in een oase van groen bij veel bos, natuur en wat landbouw,

grtjs

Alex

 

 

 
Geplaatst : 10/07/2023 6:51 am
(@adriaan)
Berichten: 44
Trusted Member
 

Hoi Alex, voor mij is 'niet behandelen' een 'no-brainer'. Ik behandel niet meer sinds 2017 en daarvoor alleen als een volk in de problemen dreigde te komen. Mijn winterverliezen zijn laag met uitzondering van de winter van '21-'22 toen verloor ik 70%. Ik ben een fan van de methode van prof. Thomas Seeley (Darwinian beekeeping). Uit nieuwsgierigheid heb ik ook sinds 5 jaar 6 kasten op Compostbakken staan en die doen het goed net als de rest dus eigenlijk geen verschil. Ik heb er ook na het eerste jaar ook nooit meer roofmijten in gedaan en ook niets geteld. Wel gebruik ik eigen compost uit koude compostering, die zit vol met leven zodat de roofmijten altijd iets te eten hebben ook als de Varroa's op zouden raken.

Ik zit nu met het 'luxe probleem' dat ik ondertussen veel te veel bijen heb (44 laatste telling) verdeelt over 5 bijenstanden. Mijn buren beginnen af en toe wat te klagen over zwermen en bijenpoep op de ruiten. Dus heb ik wat volken van de thuisstand verplaatst naar afgelegen standen en heb ik mijn zwermbeleid aangepast en maak nu meestal afleggers of schudzwermen ipv natuurzwermen.

 
Geplaatst : 12/07/2023 3:17 pm
(@alexvermeulen)
Berichten: 5
Active Member
Topic starter
 

Dag Adriaan

Dank voor je reactie. Weet je waarom je winterverliezen laag zijn ? Niet al je kasten staan op compostbakken, zie je een versvhil tussen die met en zonder roofmijten ? Laat je hen de honing als voeding ? Doe je iets anders ?

Ik deed pas een controle van roofmijten, en zag dat bij 2 korven - die niet op compostbakken staan - er nimfen van de roofmijt onder zijn om varroa op te ruimen. Interessant, er is geen compostbak, ik heb geen roofmijten toegevoegd. Deze korven staan wel in een wilde natuur omgeving.

Als de bijen in de wilde natuur staan, zijn de compostbakken overbodig ?

 

Gewoon de natuur zijn gang latyen gaan...

 

 
Geplaatst : 15/07/2023 3:25 pm
(@adriaan)
Berichten: 44
Trusted Member
 

Ik zie geen verschil met of zonder compostbak maar ik kijk ook niet of er roofmijten in zitten.  Ik hoop dat de bijen en de Varroa's een evenwicht hebben bereikt waarbij gezonde sterke bijen en milde Varroa's met elkaar kunnen leven maar dat is misschien nog iets te optimistisch. Op dit moment heb ik het idee dat Varroa bij mij geen groot punt meer is.

De belangrijkste factor is denk ik dat mijn bijen in een goed drachtgebied staan, er is alleen eind juli/augustus een drachtpauze maar zelfs dan is er meestal nog wel iets te vinden. Twee van mijn bijenstanden staan bij een bio-fruitteler (13 volken) en een bio-kruidenteler (9 volken) en die denken echt wel mee en zaaien bloemen in of laten basilicum en koriander doorschieten speciaal voor de bijen.

Ik oogst honing als er een overschot is. Dit jaar is er veel honingoverschot maar sommige jaren heel weinig. In september schat ik in hoeveel honing elke kast heeft en voer ik suiker bij indien nodig. Vorig jaar was dat ongeveer 6 kg per volk.

Ieder jaar introduceer ik een aantal jonge zwarte F1 moeren (door moerteelt) die het volgende jaar weer zwarte darren produceren. Hierdoor zijn mijn bijen weliswaar niet raszuiver zwart maar het komt in de buurt. Af en toe wordt er ook een gele koningin geboren en als die het goed doet mag ze blijven.

 
Geplaatst : 18/07/2023 8:16 am
Deel: