Omschakelen van tra...
 
Meldingen
Alles wissen

Omschakelen van traditionele naar natuurlijke manier van bijen houden

12 Berichten
4 Gebruikers
1 Vind-ik-leuks
2,403 Bekeken
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
Topic starter
 

Vooreerst, ik ben een leek en dit is misschien een stomme vraag. Als ik wil overschakelen naar natuurlijk imkeren zonder wastafels in de raten,  kan ik dat in 1 keer als de onderste bak vervangen moet worden? Of moet ik dit nog mengen? Diegene waar ik de kast van gekocht heb zegt dat de onderste bak moet vervangen worden door een nieuwe omdat hier al oude raten in zitten. 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 12/03/2020 5:54 am
Luc Verachtert
(@luc-verachtert)
Berichten: 19
Active Member
 
  • Beste Karin
  • Als ik het goed gezien heb, ben jij een vroege vogel....
  • Mijn ervaring zegt dat je beter geleidelijk omschakelt. Het is natuurlijk nog te vroeg om de bijen al was te laten zweten, dus van bouwen is er nog geen sprake. Wat ik ervaren heb is dat als de bijen te veel ruimte hebben om te bouwen, de wasraten dikwijls door elkaar gebouwd worden zeker als je alleen met een wasaanzet begint en geen waswafels gebruikt; ik zou dus eerder tussen twee uitgebouwde ramen een nieuwe laten uitbouwen. Alleen ga je de bijen veel verstoren. Misschien kun je beter de ganse wegnemen en een nieuwe bovenopzetten. Als de kast goed horizontaal staat, heb je ook meer kans dat ze recht uitbouwen.
  • Groetjes
  • Luc 
 
Geplaatst : 12/03/2020 6:41 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
Topic starter
 

Dankjewel voor de uitleg, dan ga ik het zo doen.

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 12/03/2020 6:46 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

@karin

Dag Karin. Oude raten zijn geen dringend probleem, zeker nu niet. Het is nog maar half maart...
Als je wil overschakelen naar een natuurlijke manier van imkeren, doe het dan misschien op een natuurlijke manier. Ga niet overhaast te werk. Bijen zijn dynamisch, maar geef ze indien mogelijk de nodige tijd om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. 

Momenteel (15 maart 2020) zullen de meeste gezonde bijenvolken stilaan beginnen de winterbijen te vervangen. In aantal zullen er pas bijen bijkomen vanaf het begin van de bloei van de kers. (Niet de wilde kers, niet de vogelkers, maar de die die we graag opeten...) Vanaf dat moment zal het aantal bijen vermeerderen en zullen ze meer ruimte innemen dan ze gebruikten gedurende de winter. 

Je bijen zullen pas raten gaan uitbouwen van zodra er grotere hoeveelheden nectar binnenkomen. Dat is afhankelijk van de streek waar je woont en wat daar allemaal staat. Inlandse wilg is nog niet aan het bloeien en dat zal op de meeste plaatsen nog wel eventjes duren. Als ze daarop kunnen vliegen (afhankelijk van temperatuur en afstand) dan kan er veel binnenkomen en zal er waarschijnlijk gebouwd worden. Als er in je omgeving veel paardebloem staat en ze kunnen erop vliegen, kan er ook tamelijk veel nectar binnenkomen. Daarvoor is het volgens mij best om geen bakken te vervangen...

Dan wil ik je nog het volgende aanreiken, ter overweging:
Wie vervangt de oude raten van een volk dat in een boomholte woont?
Bijen bestaan al minstens honderd miljoen jaar in hun huidige vorm voordat er mensen waren. Gedurende heel die periode was er niemand die de "oude raten" kwam vervangen. 
Ik heb al gezien dat bijen zelf oude en gedurende de winter beschimmelde raten zelf afbraken en nieuwe bouwden. Wees gerust dat als de bijen ervaren dat de raten vervangen dienen te worden, dat ze dat dan zeker zullen doen, en op een moment dat het voor hen goed uitkomt. 

Ik wens je veel succes...

Luc

 

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 15/03/2020 5:22 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
Topic starter
 

@lucpintens

Dank je wel voor de uitleg.  Ze zijn momenteel heel veel aan t vliegen en hebben veel stuifmeel bij. Blijkbaar is hier veel voer voor de bijen.

 

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 16/03/2020 8:33 pm
LucPintens reageerde
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
Topic starter
 

Ik heb gelezen van iemand die zijn bijenkast op de grond zet met mijten in de grond om de varraomijten te bestrijden. Ken jij iemand die dit al heeft toegepast en wat denk jij er van?

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 22/03/2020 3:12 pm
Bjorn
(@bjorn)
Berichten: 26
Eminent Member
 
Geplaatst door: @karin

Ken jij iemand die dit al heeft toegepast en wat denk jij er van?

https://www.delachendebijenkast.be/en/ Dit is de site van Geert Steelant die met mijten imkert in compost en daar zijn bijenkasten op zet.

Wat ik er van denk?

We zijn met in kasten met ramen te gaan imkeren uit het oog verloren wat voor beestjes er nog allemaal in een boom, of een korf een 'thuis' vinden tussen onze bijen.  Dus wie weet hebben de mijten er wel een plaats.

De toekomst brengt raad en het lijkt te werken voor Geert, dus waarom niet voor uw bijen?

Naar ik heb begrepen is het broed, waar de varroamijt doorgaans te vinden is, te warm voor de roofmijt om er te leven.  Dat doen ze dan ook niet, vandaar de compost, daar leven ze wel.  Er is vastgesteld dat de bijen zelf tot op de compost gaan om de roofmijten een lift te geven tot in het broed, waar de roofmijt zolang hij het volhoudt, wel op jacht gaat naar de varroa. (filmpje van youtube)

Woonplaats: WAREGEM
Bijenstanden: (WVL)Waregem, Anzegem
Bijenstanden: (OVL) Zulte, Olsene, Kruisem

 
Geplaatst : 22/03/2020 10:48 pm
LucPintens
(@lucpintens)
Berichten: 163
Moderator
 

De website van Geert is er natuurlijk ook in het nederlands (of west-vlaams)
delachendebijenkast

Hij is ook een actief lid van de Werkgroep Natuurlijk Imkeren en je kan zijn email adres vinden op de website...

 

Bijen in Schilde (woonplaats)

 
Geplaatst : 23/03/2020 12:00 am
Luc Verachtert
(@luc-verachtert)
Berichten: 19
Active Member
 

Er wordt ook geprobeerd om bijen op kleinere cellen te laten broeden wat ook de varia tegen zou gaan. Onze huidige bijen zouden groter gekweekt zijn in de jaren 50, om meer opbrengst te verkrijgen. Terug naar kleinere cellen en kleinere bijen zou dus meer terug naar de natuurlijke bijen zijn

 
Geplaatst : 23/03/2020 6:39 pm
Luc Verachtert
(@luc-verachtert)
Berichten: 19
Active Member
 

Varia ipv varia???

 
Geplaatst : 23/03/2020 6:40 pm
Luc Verachtert
(@luc-verachtert)
Berichten: 19
Active Member
 

En hij doet het weer varoa in varia veranderen??

 
Geplaatst : 23/03/2020 6:41 pm
(@karin)
Berichten: 45
Trusted Member
Topic starter
 

Ik ben blij met de reacties. Ik probeer hier alles zo natuurlijk mogelijk te houden en ik sproei nooit, dus wil ik dit ook zo proberen voor de bijen.

Ik woon en heb bijen in Heusden-Zolder

 
Geplaatst : 23/03/2020 7:41 pm
Deel: