Je bekijkt nu Impressie over de Netwerkdag Natuurlijk Imkeren 17/11/19 – Willy Maes

Impressie over de Netwerkdag Natuurlijk Imkeren 17/11/19 – Willy Maes

Willy Maes stuurde ons een impressie na zijn eerste deelname aan een netwerkdag Natuurlijk Imkeren.Wij vonden die zo sympathiek en gewoon menselijk dat we u die niet kunnen onthouden.
De netwerkdag ging dit jaar door in Sint Niklaas en er waren veel deelnemers. Voor het eerst ook een paar mensen uit Nederland. Maar we laten beter Willy aan het woord:

Wie is Willy?

Ik mag niet te lang wachten om een verslag uit te brengen anders vergeet ik de helft. Plus dat ik de helft niet versta en dan blijft er niks over! Laten we direct uitleg geven. Ik ben een 72-jarige hobby-imker en totaal nieuw in de groep “Natuurlijk Imkeren” Vorige maand ben ik van Frankrijk naar België verhuisd en ik ben slechthorend: links compleet doof en rechts voor 50% hoorproblemen. En toch, flink van mij, ik was op de bijeenkomst in Sint Niklaas, zondag 17 november.

De Netwerkdag

Eerste algemene reactie: goed georganiseerd, boeiende onderwerpen, leuke sfeer. Er was ’s middags zelfs wijn te krijgen, van de Pay d’Oc, mijn voorkeurwijnstreek en helemaal gratis.Wegens mijn gehoorproblemen heb ik mij op de eerste rij en op de middelste stoel geïnstalleerd, tenslotte had mijn vrouw een lekkere middagschotel meegegeven voor de “potluck” en voor wat hoort wat: de middelste stoel op de eerste rij.
Wel pech, de eerste spreker, een Nederlander die het had over korf-imkeren stond consequent helemaal rechts om het publiek toe te spreken, dat is wel mijn dove kant zeker! Meer naar het midden scheen de zon recht in zijn ogen.… Tja, de zon en zijn ongemakken nietwaar! Aangezien korfimkeren niet op mijn bijenprogramma staat … doei en tot een andere keer.

Geert Steelant

Goed, Geert Steeland, sorry, Steelant is met een t, was de volgende spreker. Met dank aan zijn stevig stemgeluid was hij vrij goed te volgen. In het verre Frankrijk, toch 1020 km van mijn huidige woonst, had ik internetgewijze de levensgeschiedenis van Geert Steelant gelezen, best boeiend. Hij zou ook mogen vermelden op zijn cv dat hij moeiteloos een ganse zaal imkers aan het zingen krijgt!  En dat hij een boek geschreven heeft “Imkeren volgens Geert Steelant”, een aanrader! Het gaat vooral over varroa en roofmijten en Warrékasten. Roofmijten zijn nog onbekend in La Douce France.  Je moet weten, Fransen zijn een beetje chauvenistisch, dus ze wantrouwen alles dat ze niet zelf uitgevonden of bedacht hebben. Twee jaar terug heb ik roofmijten besteld in Nederland … als die beestjes 4 dagen onderweg zijn met de post, dan hebben de Varrao’s daar nog weinig last van!

Myriam Lefebvre

Tenslotte kwam Myriam Lefebvre als derde persoon vertellen over paddenstoelen en bijen. Top! De dame had zich een gemakkelijke zithouding aangenomen midden op het podium, recht tegenover mij. Myriam Lefebvre was voor ondergetekende zeer verstaanbaar en er was zelfs oogcontact. Misschien mag ik in de toekomst Myriam zeggen?? Ik denk dat het voor de meesten onder ons een totaal nieuw gegeven was, een ongekend onderdeel van de boeiende bijenwereld. En weet je, ze vertelde haar verhaal op een sympathieke manier: ik weet veel, maar niet alles. Af en toe moest ze naar woorden zoeken, maar je voelde zo aan: die dame weet waarover ze praat. Ik wil daar meer over leren.

Het vervolg van Willy’s eigen verhaal

Omdat ik mijn bijenkasten voor de verhuis in Frankrijk verkocht heb (3 Dadantkasten en 8 kenyaanse) begin ik opnieuw vanaf nul, maar wel wat imker-ervaring rijker. Mijn zoon in Wommersom is vorig jaar gestoken door een bij, van teen kwam tander en met veel enthousiasme en veel goede raad van zijn pa is hij (samen met zijn buur) in de imkerij gestapt. Vier Keniaanse kasten staan er nu in hun tuin.Met de opbrengst van de bijenverkoop in Frankrijk heb ik bij Torfs (Aarschot) 6 Beeboxen gekocht opgevuld met Buckfast bijen. De bedoeling is dat er in de toekomst uitsluitend met Kenyaanse kasten gewerkt wordt. Dus na de lente is er een grote verhuis gepland: van de beeboxkasten naar de Top Bar Hives of TBH . Zo’n verhuis heb ik al een paar keer in Frankrijk gedaan, de eerste keer een hopeloos geklieder om de ramen aan te passen, de tweede keer zonder problemen.
Let wel, ik heb niets tegen Beeboxen, niks tegen Warrékasten, maar ikzelf, mijn zoon, zijn buurman en een vriendin hebben gekozen voor Top Bar Hives. Ieder zijn heug, zijn meug nietwaar? En gedenk het beroemde of is het beruchte imker-gezegde: 10 imkers is gelijk aan 11 meningen.
O ja, we oogsten de honing na de winter, werken met roofmijten, en nou ja, we doen ons best om een bescheiden bijdrage te leveren aan het bijen-welzijn!

Opabus. –  Willy maes

Geef een reactie